Voor het eerst naar de verloskundige

Als je tussen de 8 en 10 weken zwanger bent kom je voor het eerst bij ons. We noemen dit de intake. We praten over je gezondheid, bijzonderheden in de familie, geven informatie over bloedonderzoek en onderzoeken die vroeg in de zwangerschap kunnen plaatsvinden. Zelf doen we ook de eerste onderzoeken zoals het meten van je bloeddruk en het maken van de eerste echo, spannend!

Wat doet de verloskundige tijdens je zwangerschap

Tijdens je zwangerschap kom je ongeveer 10 keer op controle bij ons. We meten je bloeddruk, controleren de groei van je baby door te voelen aan je buik en luisteren naar het hartje. Ook zijn we er voor het stellen van vragen, het geven van voorlichting passend bij je zwangerschapsduur en voor mentale support. Daarnaast is er altijd een verloskundige met dienst in de praktijk. De dienstdoende verloskundige is 24/7 bereikbaar voor spoedgevallen zoals wanneer je gaat bevallen of wanneer er andere dringende vragen zijn.

Vroege echo & termijn echo

Vroege echo

Wanneer je eerder een miskraam hebt gehad of wanneer je bloedverlies hebt tijdens deze zwangerschap, dan bieden wij je een vroege echo. Deze echo is bedoeld om te kijken of het hartje klopt, of het vruchtje in de baarmoeder groeit en of er mogelijk aanwijzingen zijn voor bijvoorbeeld het bloedverlies.

Termijn echo

Tussen de 10 en 12 weken zwangerschap kan de zwangerschapsduur het betrouwbaarst met de echo worden gemeten. Tijdens deze termijnecho wordt de langste lengte van het vruchtje gemeten. Aan de hand van deze lengte kan de uitgerekende datum precies worden bepaald. Een nauwkeurig bepaalde uitgerekende datum betekent overigens niet dat we weten wanneer je gaat bevallen! Slechts 3% van de vrouwen bevalt op de uitgerekende datum.

Onderzoek

Tijdens je zwangerschap kun je verschillende onderzoeken laten doen om de gezondheid van jou en je baby te checken. Sommige onderzoeken worden je standaard aangeboden (prenatale testen), andere krijg je alleen als dat medisch nodig is (prenatale diagnostiek). We zullen je tijdig informeren wanneer dit voor jou het geval is. Bij veel onderzoeken kun je zelf bepalen of je ze wel wilt, bijvoorbeeld een test om na te gaan of je baby kans heeft op een afwijking. We geven je al vroeg in de zwangerschap uitleg over alle onderzoeken en vertellen welke we je dringend adviseren en over welke je zelf samen een besluit kunt vormen.

De volgende prenatale testen worden standaard aangeboden (je besluit zelf of je deze testen wilt doen):

NIPT

Bij de Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) wordt er bloed afgenomen. In dat bloed zit ook een klein beetje DNA van de placenta (moederkoek). Dit DNA is bijna altijd hetzelfde als dat van jouw kindje. Het laboratorium kan zo onderzoeken of er bij jouw kindje een aanwijzing is voor down-, edwards- of patausyndroom. De test geeft bijna 100% zekerheid. Je kunt de NIPT laten doen vanaf 11 weken zwangerschap. De uitslag is meestal binnen 14 dagen bekend. Om tot een goede keuze te komen, of wanneer je het moeilijk vindt om een keuze te maken, is er mogelijkheid om gebruik te maken van de keuzehulp.

13 weken echo

De 13 weken echo kan gemaakt worden na de termijn echo en bij een zwangerschapsduur vanaf twaalf weken en drie dagen tot en met veertien weken en drie dagen zwangerschap.
Bij de 13 weken echo bekijkt de echoscopist jullie kindje van top tot teen. De echoscopist kijkt bij een 13 weken echo bijvoorbeeld naar de schedel, het hart, de buik, de armen en benen en de wervelkolom. Ook kijkt de echoscopist naar de placenta en of het vruchtwater normaal is. De uitslag van de 13 weken echo wordt direct gegeven maar geeft geen zekerheid. De echoscopist kan niet alles zien. Als zij geen afwijkingen ziet, is dit geen garantie voor een gezond kind. De echo brengt geen risico’s met zich mee. De echo wordt vergoed door de zorgverzekeraar.

20 weken echo

Bij de 20 weken echo bekijkt de echoscopist jullie kindje van top tot teen. Ze kijkt of er mogelijk lichamelijke afwijkingen te zien zijn. Afwijkingen die meestal goed te zien zijn: open rug, open schedel, breuk of gat in de buikwand, breuk of gat in het middenrif, klompvoet, hazenlip, afwezigheid of afwijking van de nieren, afwijkingen aan de armen of benen, afwijkende ontwikkeling van de botten en hartafwijkingen. Ook wordt gekeken of de baby goed groeit en of er voldoende vruchtwater is en waar de moederkoek in de baarmoeder is aangelegd. De 20-weken echo is een redelijk betrouwbare methode om ernstige aangeboren afwijkingen te ontdekken. De echoscopist kan niet alles zien. Als zij geen afwijkingen ziet, is dit geen garantie op een gezond kind.

Goed om te weten…

Voor partners

Tijdens het eerste gesprek willen we ook graag weten of jij gezond bent en of er bijzonderheden in jouw familie voorkomen. Ook geven we veel informatie. Deze informatie is belangrijk om een keuze te maken in de vroege prenatale testen die gedaan kunnen worden. Het is ook belangrijk dat jullie gezamenlijk hierover een besluit nemen. We vinden het dus heel fijn als je mee komt naar dit gesprek. En natuurlijk wil je de eerste beelden van jullie kindje niet missen!

Lezen/kijken/luisteren

Niet vergeten

  • Lees informatie over prenatale testen en maak een keuze

  • Schrijf je (liefst voor 16 weken) in bij een kraamzorg organisatie

  • Geniet van deze bijzondere periode ook als je je soms nog niet echt lekker voelt, het gaat zo snel!