Bereikbaarheid

Hiervoor verwijzen we je naar onze contact pagina.

Je kunt ons op verschillende manieren bereiken.

Per telefoon:

  • bij spoed 06 – 278 417 33
  • voor algemene vragen 0345- 244015

Via mail met behulp van de contactformulieren op onze site:

  • e-consult ( korte medische vragen, zonder spoed)
  • contact formulier (vragen van algemene aard)
  • inschrijving  (aanmelding voor zwangerschapsbegeleiding)
  • anticonceptie formulier (aanmelden voor anticonceptie spreekuur)
  • kraambed formulier ( aanmelden nazorg in het kraambed wanneer je onder begeleiding was van de gynaecoloog)
  • borstvoedingsspreekuur formulier (aanmelden voor afspraak op borstvoedingsspreekuur)

Sms en Whatsapp bericht kunnen gemist worden, bel daarom altijd als er spoed bij is.

Mocht je ons om welke reden dan ook niet kunnen bereiken op het spoednummer en heb je ons dringend nodig dan kun je ons laten oproepen via de portier van Ziekenhuis Rivierenland Tiel op nummer 0344-674 911.

Je kunt bij ons terecht voor verloskundige zorg als je woonachtig bent in:

  • CULEMBORG
  • BEUSICHEM
  • ZOELMOND
  • ASCH
  • BUREN
  • RAVENSWAAIJ
  • RIJSWIJK (GLD)
  • EVERDINGEN
  • ZIJDERVELD

Valt jouw woonplaats buiten ons gebied, maar spreekt onze werkwijze je aan of kreeg je eerder een kindje bij ons in de praktijk? Bel gerust, overleggen kan altijd.

Zwangerschap

Wanneer je test positief is mag je ons al bellen voor een afspraak. Je hebt hierbij geen verwijzing nodig van de huisarts.

  • Een geldig legitimatiebewijs;
  • Indien je de vorige zwangerschap(pen) niet door ons bent begeleid, graag de gegevens meebrengen van deze zwangerschap(pen) en bevalling(en);
  • Eventueel een medicijnenoverzicht van uw apotheek;
  • Eventueel bloeduitslagen of verwijsbrief. (Je kunt zonder verwijzing bij de verloskundige terecht, maar soms heb je de huisarts of een specialist bezocht en geeft deze je een brief mee).

Als je tussen 8 en 10 weken zwanger bent kom je voor het eerst op afspraak bij ons. We noemen dit het intake-gesprek. We nemen de vragenlijst door die je hebt ingevuld. Hierbij praten we over je gezondheid, bijzonderheden in de familie, geven informatie over bloedonderzoek en onderzoeken die vroeg in de zwangerschap kunnen plaatsvinden. Ook maken we vandaag de eerste echo, spannend!

Na de intake zijn er nog gemiddeld 10 controles, aanvankelijk met 4 weken ertussen maar naarmate de zwangerschap vordert worden deze tussenpozen steeds korter. Op het laatst zien we je elke week.
Tijdens ieder bezoek meten we je bloeddruk, wordt je buik onderzocht om de groei en later ook de ligging van de baby te beoordelen en luisteren we naar de hartslag van de baby.
Daarnaast komt er bij elke controle informatie aan bod over verschillende onderwerpen die op dat moment belangrijk zijn voor jou en je zwangerschap.

De eerste echo maken we rond de 8-9 weken. Bij de zogenaamde ‘vroege echo’ kunnen we zien of het vruchtje in de baarmoeder is ingenesteld, of het een eenling of meerling betreft en of het hartje klopt.  Rond 11 weken zwangerschap maken we dan de volgende echo: de termijn echo, hiermee stellen we ook de uitgerekende datum vast.

Voor alle informatie over echo’s verwijzen we je graag naar echo op deze site.

Aambeien
Door het zwangerschapshormoon progesteron verslappen de wanden van de bloedvaten. Dit gebeurt ook in de bloedvaten rond de anus, waardoor aambeien kunnen ontstaan. Daarnaast kunnen aambeien door obstipatie (harde ontlasting) en een toenemende druk van de baarmoeder op je bloedvaten vaker voorkomen. Het krijgen van aambeien tijdens de zwangerschap of na de bevalling is niet altijd te voorkomen. Wel kan het soepel houden van de ontlasting de klachten beperken. Het is dan ook belangrijk om voldoende te drinken, goed te bewegen en vezelrijk te eten. Vruchten zoals (gedroogde) pruimen, kiwi’s en peren zorgen voor een betere stoelgang. Daarnaast bestaan er verschillende soorten crèmes die verdovend en slinkend werken. Een goed middel is curanol. Dit middel is zonder recept te verkrijgen.

Afscheiding (‘witvloed’)
Tijdens de zwangerschap zijn alle organen meer doorbloed, waaronder ook de geslachtsorganen. Hierdoor komt er meer vocht vrij in de klieren van de vagina wat kan zorgen voor toenemende afscheiding. Draag katoenen ondergoed en maak niet te vaak gebruik van inlegkruisjes. Indien de afscheiding niet meer helder of wit van kleur is of wanneer je last hebt van jeuk kan er sprake zijn van een vaginale schimmelinfectie. Deze kan goed behandeld worden, ook tijdens de zwangerschap. Mocht je bovengenoemde klachten hebben of twijfel je, vraag het ons gerust.

Bandenpijn
De baarmoeder zit aan het bekken vast met banden. Door de groei van de baarmoeder of de indaling van het kindje in het bekken, komen deze banden op spanning te staan. Dit kan een stekende of zeurende pijn richting de liezen veroorzaken, dat soms uitstraalt naar de onderrug. Een warme douche of warme kruik zorgt voor ontspanning van de banden en verlicht zo de pijn.

Bekken- en rugpijn
Onder invloed van het zwangerschapshormoon progesteron zullen het kraakbeen en gewrichten in het bekken gaan verweken. De bekkengewrichten moeten wat soepeler worden om tijdens de bevalling voldoende ruimte te creëren voor de geboorte van je kindje. De twee helften van het bekken worden verbonden door het schaambot (symfyse) en het onderste deel van de wervelkolom (sacrum). Wanneer de verweking te sterk is kunnen de bekkendelen ten opzichte van elkaar verschuiven en moeten de spieren en banden rond het bekken extra hard werken om het bekken stabiel te houden. Dit kan een pijnlijk gevoel geven rond het schaambot en/of onderrug, die kan uitstralen de heupen, billen en bovenbenen. Soms geven wij het advies om een afspraak te maken bij een bekkentherapeut (fysiotherapeut gespecialiseerd op het gebied van bekkenklachten).

Blaasontsteking
Tijdens de zwangerschap heb je meer kans op het krijgen van een blaasontsteking. Door een veranderde stand van de blaas en verslapping van de urinebuis kan er gemakkelijk wat urine in de blaas achterblijven. Dit is een goede voedingsbodem voor bacteriën. Blaasontsteking tijdens de zwangerschap is dan ook een veelvoorkomende kwaal die goed te behandelen is met antibiotica. In de zwangerschap zijn de klachten van een blaasontsteking vaak niet zo duidelijk als daarbuiten. Klachten die kunnen duiden op een blaasontsteking zijn een constant zeurend gevoel in de onderbuik, loze aandrang en/of het hebben van harde buiken. Indien je twijfelt of je een blaasontsteking hebt, is het verstandig om de urine na te laten kijken bij de huisarts.

Bloedneus / Tandvleesbloedingen
Tijdens de zwangerschap kan een neusbloeding of tandvleesbloeding eerder optreden omdat de kleine haarvaatjes door het grote bloedvolume meer gestuwd zijn. Dit is niet altijd te voorkomen. Het kan bij veelvuldig bloeden van het tandvlees verstandig zijn om een mondhygiënist te raadplegen.

Carpaal-tunnelsyndroom
Bij het carpaal-tunnelsyndroom wordt een zenuw in de tunnel van de pols beklemd. Deze tunnel wordt gevormd door de botten van de pols en het vlies dat de botten samenhoudt. Tijdens de zwangerschap houden de meeste vrouwen meer vocht vast dan normaal. Vochtophoping in de pols veroorzaakt verschijnselen van zenuwbeklemming; pijn en tintelingen in de vingers, gevoelloosheid in de vingertoppen en krachtverlies in de hand. Soms kunnen de klachten verminderen door ’s nachts een spalk (skate-handbeschermer) te dragen.

Duizeligheid
Veel zwangeren hebben, met name tot de 24ste week van de zwangerschap, last van duizeligheid en soms zelfs flauwvallen. Vaak heeft dit te maken met het feit dat de bloeddruk tijdens dit deel van de zwangerschap plotseling kan dalen. Het snel overeind komen uit een liggende houding of lang staan in een warme ruimte kunnen leiden tot zo’n bloeddrukdaling. Zout zorgt ervoor dat de bloeddruk kortdurend iets verhoogd. Ben je bekend met duizeligheid of een lage bloeddruk, dan is het verstandig om te zorgen dat je altijd iets zouts bij je hebt, bijvoorbeeld drop. Wanneer je duizelig wordt kan een dropje ervoor zorgen dat je je direct wat beter voelt. Daarnaast is het goed om voldoende te drinken en op tijd te gaan zitten als je niet lekker wordt. Duizeligheid kan geen kwaad voor jezelf of voor je kindje.

Emoties
Voor de meeste vrouwen is de zwangerschap een periode vol wisselende emoties. Het is normaal dat zowel vreugde als twijfels of angst worden gevoeld. Als de negatieve emoties overheersen is belangrijk dat je dat bespreekbaar maakt. Hiervoor kun je altijd bij ons terecht.

Griep
Het kan gebeuren tijdens de zwangerschap dat je griep krijgt. Voor jezelf en de baby kan dit geen kwaad. Zorg ervoor je dat je goed blijft drinken en neem veel rust. Als je koorts hebt probeer deze dan te onderdrukken. Hiervoor mag je paracetamol 500mg innemen met een maximum van 4×2 tabletten per dag. Dit zorgt ervoor dat je temperatuur iets daalt. Neem bij aanhoudende koorts boven 38 graden contact op met ons.

Hartkloppingen
Tijdens de zwangerschap maakt je lichaam één tot twee liter extra bloed aan. Dit is nodig om de baarmoeder en het kindje van voldoende bloed te voorzien. Het betekent echter wel dat je hart wat harder zijn best moet doen om alles rond te pompen en daardoor soms wat hartkloppingen veroorzaakt. Dit kan geen kwaad. Zorg dat je even rustig gaat zitten, vaak trekt het gevoel binnen een paar minuten vanzelf weer weg. Bij langdurige klachten, of vaak terugkerende klachten is het verstandig een bezoek aan de huisarts te brengen.

Hoofdpijn
Tijdens de zwangerschap kun je meer last hebben van hoofdpijn dan normaal. Eén duidelijke oorzaak is daar niet voor te geven. Wel kunnen de hormoonschommelingen die bestaan tijdens de zwangerschap hier invloed op hebben. Daarnaast heeft het lichaam meer vocht nodig en kan hoofdpijn wijzen op een tekort hieraan. Daarom is het belangrijk minimaal 1,5 liter per dag te drinken. Daarnaast zijn er vele andere oorzaken van hoofdpijn mogelijk, die ook los kunnen staan van de zwangerschap. Je mag zonder gevaar paracetamol 500mg nemen met een maximum van 4×2 tabletten per dag. Mocht je ineens intense hoofdpijnklachten in je voorhoofd krijgen na de 24ste week van de zwangerschap, die niet overgaat met paracetamol, dan is het belangrijk altijd contact met ons op te nemen.

Incontinentie
Onder invloed van de zwangerschapshormonen zullen de bekkenbodemspieren wat slapper worden. Dit is nodig om tijdens de bevalling voldoende ruimte te creëren voor de geboorte van het kindje. Soms kan dat echter wel wat ongewenst urineverlies veroorzaken. Na de zwangerschap is het goed om de bekkenbodemspieren weer te gaan trainen. De spieren zullen in het grootste deel van de gevallen weer zo stevig worden dat je na de bevalling geen last blijft houden van incontinentie. In een enkel geval kan lichte incontinentie na de bevalling blijven bestaan. In dat geval is het verstandig contact op te nemen met een bekkentherapeut. Zij kan oefeningen geven om specifieke spiergroepen te trainen en zo alsnog de blaas beter onder controle te krijgen. Mocht je tijdens de zwangerschap aanhoudend wat vocht verliezen is het goed om contact met ons op te nemen. We kunnen dan controleren of er geen sprake is van vruchtwaterverlies.

Jeuk
Tijdens de zwangerschap kunnen verschillende soorten jeuk ontstaan. Vaak is het alleen jeuk op de buik en borst, wat te maken heeft met het oprekken van de huid. Probeer dan niet te krabben en houdt de huid vet met crème of gebruik mentholgel om de jeuk wat te verminderen. Soms kan de jeuk ook op het hele lichaam aanwezig zijn, of specifiek op de handpalmen en voetzolen. Dit laatste kan een aanwijzing zijn dat de zwangerschapshormonen stuwing van de lever veroorzaken. Hierdoor komen bepaalde galstoffen in het bloed terecht wat de jeuk veroorzaakt. Mocht hier sprake van zijn dan is dit aan te tonen met bloedonderzoek. Mocht je jeukklachten hebben, dan is het goed dit altijd bij ons aan te geven. Wij kunnen dan bepalen of het noodzakelijk is om verder onderzoek te doen.

Kramp
Een vaak voorkomende klacht tijdens de zwangerschap is spierkramp in de kuit of voet. Wat de precieze oorzaak hiervan is is niet helemaal bekend, mogelijk spelen de stofwisseling, magnesiumtekort en de afvoer van afvalstoffen uit de spieren een rol. Het helpt om de tenen goed in de richting van het lichaam te trekken terwijl het been gestrekt blijft. Heb je hier vaker last van, dan kan het helpen om Magnesium/Calcium drank of tabletten te gebruiken. Deze zijn te verkrijgen zonder recept.

Maagzuur
Door het zwangerschapshormoon progesteron verslapt de spier tussen de slokdarm en de maag. Bovendien is de hoek tussen de maag en slokdarm minder scherp waardoor het maagzuur makkelijker in de slokdarm terecht kan komen. Aan het einde van de zwangerschap kan de druk van de baarmoeder tegen de maag ook zorgen voor brandend maagzuur. Vooral ’s avonds na het eten en ’s nachts als je in bed ligt kun je hier last van hebben. Adviezen die kunnen helpen bij brandend maagzuur zijn:

  • Eet kleine beetjes gedurende de dag in plaats van drie grote maaltijden
  • Vermijd sterk gekruid of vet eten
  • Drink geen koolzuurhoudende dranken (helpt soms juist maagzuur verminderend)
  • Melk, vanillevla of een pepermuntje kunnen maagzuur verminderen
  • Probeer rechtop te zitten zodat er meer ruimte in de buikholte komt

Mocht je ondanks bovenstaande adviezen toch last houden van brandend maagzuur, dan zijn er meerdere middelen bij de apotheek of drogisterij verkrijgbaar die tijdens de zwangerschap gebruikt kunnen worden.

Misselijkheid 

Ongeveer 70% van alle zwangeren heeft in de eerste drie maanden van de zwangerschap last van misselijkheid. Ook braken, met name in de ochtend, is iets waar veel zwangeren last van hebben. De oorzaak hiervan is niet helemaal duidelijk, maar hormonen spelen hierin een grote rol. In de meeste gevallen worden de klachten dan ook minder tussen de 12e en 16e week van de zwangerschap, wanneer de hormoonschommelingen wat kleiner worden. Adviezen die kunnen helpen bij misselijkheid zijn:

  • Eet iets voordat je opstaat, bijvoorbeeld een beschuit of cracker
  • Eet kleine beetjes gedurende de dag in plaats van drie grote maaltijden
  • Eet niet te gekruid en niet te vet
  • Gember kan de misselijkheid verminderen. Bij de apotheek of natuurwinkel zijn gembertabletjes te koop of trek bijvoorbeeld thee van een verse gemberwortel.
  • Probeer voldoende te drinken

Mocht je last hebben van extreme misselijkheid en moet je een aantal keer per dag braken neem dan altijd contact met ons op. Ook wanneer je na de 24ste week van de zwangerschap opnieuw klachten krijgt van misselijkheid en braken is het belangrijk contact met ons op te nemen.

Obstipatie
Tijdens de zwangerschap werken je darmen over het algemeen wat trager dan daarbuiten onder invloed van hormonen. Hierdoor kun je klachten krijgen van obstipatie (verstopping). Probeer minimaal 1,5 liter per dag te drinken en vezelrijk te eten. Een glas lauw water en 2 kiwi’s op de lege maag doet wonderen. Ook gedroogde pruimen en gebroken lijnzaad (door de yoghurt) zijn goed voor de stoelgang. Daarnaast is het belangrijk om voldoende te bewegen. (Zie ook de tips bij ‘aambeien’). Wanneer dit onvoldoende helpt kun je de huisarts vragen om een medicijn die je ontlasting soepel houdt.

Rusteloze benen
Onrustige benen tijdens de zwangerschap is een veelvoorkomende kwaal. Vaak is dit gevoel ’s nachts aanwezig. Je kunt dan last hebben van tintelingen, kriebelen of een pijnlijk gevoel. In sommige gevallen kan het helpen om Magnesium/Calcium drank te gebruiken, deze zijn verkrijgbaar bij de drogisterij.

Slapeloosheid
Tijdens de zwangerschap kunnen problemen ontstaan met slapen. Met name doorslapen kan lastig zijn. Je moet vaker uit bed om naar het toilet te gaan en het kindje kan ’s nachts soms juist erg actief zijn. Ook is het moeilijk om een goede houding te vinden of lig je wakker zonder enige reden. Als je wakker ligt omdat er van alles door je hoofd maalt, schrijf dit dan op. Zo kun je soms de ‘zorgen’ van je afzetten. Neem voor je naar bed gaat een warme douche en een beker warme melk. Ook ontspannings- of ademhalingsoefeningen die je bij een zwangerschapscursus hebt geleerd kunnen helpen. Probeer overdag even te rusten door tussen de middag even te gaan liggen.

Snurken
Door de verhoogde doorbloeding zijn de slijmvliezen opgezwollen. Hierdoor komt snurken vaker voor. Ga op je zij liggen of gebruik een neusspray met fysiologisch zout waardoor de slijmvliezen minder gezwollen raken. Dit is verkrijgbaar bij de apotheek ofdrogist.

Striae
Striae of zwangerschapsstrepen worden veroorzaakt door het oprekken van de huid. Door de rek kunnen kleine littekentjes ontstaan (striae). Vaak zijn deze zichtbaar op de borsten, buik of heupen. In het begin hebben de strepen een roodblauwe kleur, maar na verloop van tijd worden ze minder zichtbaar. Ze zullen echter nooit helemaal verdwijnen. Helaas is striae niet te voorkomen. Wel is het soms prettig om de huid soepel te houden en in te smeren met bijvoorbeeld bodylotion/buikbalsem.

Vermoeidheid
Door de hormonale verandering ontstaan klachten van vermoeidheid. De meeste vrouwen hebben hier in de eerste 12 weken van de zwangerschap en de laatste weken voor de bevalling het meeste last van. De groei en ontwikkeling van het kindje kost het lichaam veel energie. Het beste is om hier aan toe te geven en meer rust te nemen als dat mogelijk is. Mocht er sprake zijn van extreme vermoeidheid dan zullen we je ijzergehalte een keer extra laten bepalen. Het werkt uiteraard preventief als je al let op je voeding en meer ijzerrijke voeding nuttigt. Bij een te laag ijzergehalte zullen we medicatie voorschrijven.

Vocht vasthouden
Veel zwangeren houden, met name in de laatste periode van de zwangerschap, vocht vast. Dit veroorzaakt dikke voeten en enkels en soms ook dikke handen. In het laatste geval kan het zo zijn dat de vingers wat gaan tintelen (zie ‘ Carpaal-tunnelsyndroom). Je houdt vaak ook meer vocht vast bij warmte en weinig beweging.Het is belangrijk minimaal 1,5 liter per dag te drinken. Hoe meer je drinkt, hoe meer vocht je lichaam daardoor uitscheidt (let op: te veel drinken is ook niet goed). Bepaalde groenten werken vochtafdrijvend; met name stengelgroenten (bijvoorbeeld bleekselderij, venkel, prei). Leg je benen wat hoger dan je heupen als je zit of ligt en probeer staan af te wisselen met zitten.Zonder bijkomende klachten als hoofdpijn, misselijkheid of pijn in de bovenbuik kan het vasthouden van vocht geen kwaad. Als hier wel sprake van is, is het belangrijk direct contact met ons op te nemen.

Zwangerschapsmasker
Door een verhoogde aanmaak van hormonen worden meer pigmentcellen aangemaakt. Hierdoor worden zwangeren sneller bruin en worden sproeten en pigmentvlekken donkerder. Dit verdwijnt niet altijd na de zwangerschap. Vermijd daarom ook direct zonlicht op de huid en bescherm met name je gezicht met een hoed en/of parasol. Gebruik zonnebrand met een hoge beschermingsfactor. Ook zonnebankgebruik kan het ontstaan van een zwangerschapsmasker bevorderen.

Moeder:

  • 3 sets bedverschoning
  • bedklossen
  • ondersteek/po
  • kraampakket
    • 10 celstof matjes 60x40cm (blauw/groen)
    • 2 grote witte celstof matten
    • plastic bedzeiltje
    • 2 pakjes steriele gaaskompressen 10x10cm
    • 2 doosjes steriele gaasjes 5×5 cm
    • 2 pakken kraamverband
    • zigzagwatten
    • desinfecterende zeep
    • flesje alcohol 70%
    • navelklem
    • optioneel: 1 à 2 netbroekjes
    • optioneel: 10 losse witte handschoenen
    • thermometer voor jou en één voor de baby

Voor de baby:

  • 2 mutsjes
  • 2 moltons of moltonhoezen
  • 2 onderlakentjes of hoeslakentjes
  • 3 bovenlakentjes
  • 2 dekentjes van natuurlijk materiaal (wol, katoen, bamboe)
  • 6 rompertjes in maat 50 en 56
  • 6 setjes kleding in maat 50 en 56
  • 10 hydrofiel luiers
  • 5 hydrofiel washandjes
  • 2 pakken wegwerpluiers + billendoekjes
  • spuugdoekjes
  • luieremmer met deksel
  • aankleedkussen + 2 aankleedhoezen
  • babybadje met standaard
    babywasgel
  • 1 badcape
  • 2 naadloze metalen kruiken
  • 2 kruikenzakken

Thuisbevalling:

  • Kraampakket
  • 10 hydrofiele doeken
  • rol vuilniszakken
  • 1 rol toiletpapier
  • 2 kruiken + kruikenzak
  • klein pannetje/saladekom
  • 2 of 3 washandjes
  • 2 emmers

Ziekenhuistas moeder:

  • zwangerschapskaart
  • kleding waarin je wilt bevallen, bijvoorbeeld een makkelijk, ruim shirt, ondergoed, warme sokken
  • toiletspullen
  • pyjama/ochtendjas voor het geval je zou moeten blijven
  • prettig zittende kleding om in naar huis te gaan
  • fototoestel/videocamera (oplader)
  • eventueel bril/lenzenvloeistof
  • 1 en 2 euromuntstuk
  • Iets te eten, druivensuiker

ziekenhuistas baby:

  • 2x rompertje maat 50-56
  • 2 sets kleertjes, sokjes
  • 2 mutsjes
  • een jasje, ook in de zomer
  • een dekentje voor in de maxi cosi
  • maxi cosi voor vervoer naar huis (oefen al een keer met deze vast te zetten!)

Wanneer je niet getrouwd bent of geen geregistreerd partnerschap hebt, kun je dit al tijdens de zwangerschap regelen. Als je niet getrouwd bent, is de biologische vader namelijk niet automatisch de officiële vader van je kind. Hij moet het kind daarvoor erkennen. Dit kan door samen naar de Burgerlijke Stand van de gemeente te gaan waar je woont. Je moet hier van te voren een afspraak maken. Vergeet je legitimatie niet. Al tijdens de erkenning beslissen jullie welke achternaam de baby zal krijgen. We adviseren dit voor 24 weken zwangerschap te regelen.

Naast erkennen is het vaak ook wenselijk dat de vader het ouderlijk gezag over het kind krijgt. Met het ouderlijk gezag kan de vader beslissingen nemen over de opvoeding en verzorging van het kind. Dit kan online nadat de baby is geboren en aangegeven bij de gemeente.

Bij een tweede kindje kan je als moeder je partner machtigen de baby te erkennen, en hoef je niet perse mee.

Het volgen van een zwangerschapscursus is niet verplicht, maar uit onderzoek blijkt dat het volgen van een cursus de uitkomst van de bevalling verbetert en ervoor zorgt dat je er beter op terug kijkt. Het biedt een goede voorbereiding op de bevalling door informatie en oefeningen. Ook is het leuk om andere aanstaande moeders te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Er is veel variatie in het aanbod; sommigen cursussen doe je allen, in groepsverband, samen met je partner. Er is voor ieder wat wils. Kijk op tijd wanneer een cursus start ook dit is wisselend en meld je op tijd aan. Voor meer info kijk bij onze samenwerkingen.

Wij hebben onze eigen mini-bieb. En het is dus mogelijk om boeken bij ons te lenen. Hiervoor kun je terecht bij onze assistente.

De volgende boeken hebben wij te leen;

  • Veilig zwanger; Beatrij Smulder & Mariël Croon
  • Baby boom zwanger zap boek; Mariël Croon
  • Gezond zwanger worden; Eric Steegers & Anjo Geluk
  • Voor de geboorte; Peter Tallack
  • Veilig bevallen; Beatrijs Smulders
  •  Bevallen en opstaan; Jetske Spanjer, Else de Haan, Hilda Dijk et al.
  • Duik in je weeën; Carita Salomé & Juliette de Wit
  • Veilig door de kraamtijd; Beatrijs Smulders
  • De grote geboortegids; Mariél Croon & Joris van der Post
  • Als bevallen spannend is; Lilian Werken
  • Wat je baby vertelt; Tracy Hogg
  • De melkfabriek; Sofie van den Enk & Eva Munnik
  • Perfecte bevallingen bestaan niet; Diana Koster
  • Hoezo roze wolk; Renske Tjoelker
  • Tuurlijk schatje; Jasper Rombout
  • Aanpakken voor aanstaande vaders; David Borman
  • Kaatje en mama’s buik; Liesbet Slegers
  • Kleine Pluis; Dick Bruna
  • Wat zit er in je buik, mama?; Sam Loyd
  • Saar wordt grote zus; Pauline Oud

In onze praktijk geeft Tamara van de Linden regelmatig een masterclass borstvoeding. Tijdens deze fijne bijeenkomst, in een kleine groep, krijg je alle informatie die je nodig hebt om succesvol te starten met borstvoeding en langdurig borstvoeding te kunnen geven.
Kosten eenmalig €20,-

Heb je hiervoor interesse geef dit dan door aan onze assistente tijdens één van de controles. We plannen dan een afspraak voor je in.

Je kunt ook gebruik maken van ons aanmeldformulier.

Iedere vliegmaatschappij heeft zijn eigen regels. Zo hebben ze ook allemaal verschillende regels wat betreft het vliegen tijdens de zwangerschap. Vraag hiernaar bij de maatschappij waarmee je vliegt. De meeste vliegmaatschappijen zullen tussen de 28 en 34 weken vragen om een zwangerschapsverklaring. Zonder deze verklaring mag een maatschappij je weigeren op de vlucht. Wij geven deze verklaring (pregnancy statement) in het Engels af wanneer je hierom vraagt. Deze verklaring mag meestal niet ouder zijn dan een week. Denk er dus zelf tijdig aan deze te vragen bij ons.

TIPS wanneer je gaat vliegen:

  • Neem je zwangerschapskaart en contactgegevens van je arts of verloskundige mee.
  • Kies voor een zitplaats aan het gangpad. Het levert je iets meer beenruimte op en je kunt zo nu en dan een stukje lopen om trombosevorming in de bloedvaten te voorkomen.  Daarnaast kun je ook kleine oefeningen met je voeten en benen doen in je stoel. Ook is een plek aan het gangpad gemakkelijker voor de nodige toiletbezoeken.
  • Kies desnoods voor een stoel met extra beenruimte. Vliegtuigen kunnen al krap zijn voor mensen die niet zwanger zijn.
  • Draag loszittende en comfortabele kleding.
  • Draag de veiligheidsgordel onder je buik.
  • Drink voldoende water.
  • Weet waar je een arts of verloskundige kunt vinden op de eindbestemming.

Ben je nog nooit of heel weinig naar de sauna geweest, dan is het misschien geen goed idee om dit uit te proberen tijdens je zwangerschap. Je kunt natuurlijk wel gebruik maken van de andere faciliteiten in de sauna zoals zwemmen en de ontspanningsruimten.

Ga je regelmatig naar de sauna, dan kun je hiermee doorgaan als je zwanger bent. Dit geldt natuurlijk alleen als je gezond bent en geen last hebt van een verhoogde bloeddruk of andere zwangerschapscomplicaties. Toch zijn er een aantal dingen waar je op moet letten.

  • Ga het liefst niet in de eerst 3 maanden
  • Blijf niet te lang (maximaal 10 minuten) in het ‘zweethok’
  • Liever geen infrarood sauna

Het risico is namelijk dat je eigen lichaamstemperatuur teveel stijgt, er ontstaat een soort kunstmatige koorts en dat kan gevaarlijk zijn voor je ongeboren kind. Luister naar je lichaam, bij klachten altijd stoppen.

Bevalling

Wij zijn 7/24 uur bereikbaar voor spoed op 06 278 417 33

Wanneer je nog geen 37 weken zwanger bent moet je ons altijd bellen wanneer je denkt dat je bevalling begonnen is.

Vanaf 37 weken geldt het volgende (tenzij er anders met je besproken is):

  • Weeën 1-2 uur lang iedere 4-5 minuten komen en ongeveer 60 seconden duren.
  • Je vruchtwater verliest dat groen of bruin van kleur is.
  • Je bloed verliest meer dan een menstruatie.
  • Je ongerust bent of ons anderszins nodig hebt.

Let op: Als je vliezen gebroken zijn, het vruchtwater is helder, de baby lag bij de laatste controle ingedaald en het is nacht: ga lekker slapen, dan is de kans het grootst dat je weeën starten.
Geen weeën gekregen? Laat ons dit rond 09:00 uur de volgende ochtend weten.

Beval waar je je fijn voelt!

In de meeste gevallen mag je zelf kiezen waar je wilt bevallen; thuis of in het ziekenhuis. Het belangrijkst is dat je je goed kunt ontspannen en veilig voelt. Wanneer je je ontspannen en veilig voelt maak je nl de meeste oxytocine (weeënhormoon)  aan en beval je het beste.

Onderzoek heeft aangetoond dat thuis bevallen even veilig is als in het ziekenhuis. Bovendien vinden er minder (onnodige) medische ingrepen plaats bij een thuisbevalling. Tijdens een bevalling thuis krijgen we assistentie van een kraamverzorgster van het bureau waar je je ingeschreven hebt. We hebben als verloskundigen alle middelen bij de hand voor de veiligheid van moeder en kind tijdens een thuisbevalling.

Wil je in het ziekenhuis bevallen dan kan dat ook met ons. Mogelijk vindt je dit prettiger. Ook dan verloopt het eerste gedeelte van de bevalling thuis en gaan we naar het ziekenhuis op het moment dat dit het beste lijkt. Dit tijdstip bepalen we aan de hand van de omstandigheden; bijvoorbeeld eerdere bevalling, snelheid ontsluiting, naar welk ziekenhuis, situatie op de weg etc. Ook in het ziekenhuis krijgen we assistentie van de kraamverzorgster, wij bellen haar wanneer het nodig is om te komen voor deze assistentie.

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die zich goed hebben voorbereid op de bevalling en goed geïnformeerd zijn, goed terug kijken op hun bevalling, zich meer betrokken voelden en meer tevreden zijn over het verloop. Ook is het belangrijk je partner te betrekken in de voorbereiding, zodat ook je partner er goed op terug kan kijken straks. Praat er samen over; wat verwachten jullie van de bevalling en van elkaar.

Je kunt je ideeën over de bevalling bijvoorbeeld vastleggen in een geboorteplan. In dit plan (bij voorkeur 1 A4-tje om het leesbaar te houden in korte tijd) schrijf je je wensen en gedachten over de bevalling op.  Het is bedoeld voor jezelf, je partner, je verloskundige of andere zorgverleners. Door het geboorteplan laat je zien wat voor jou belangrijk is. Degene die je bevalling begeleidt kan hier zoveel mogelijk rekening mee houden. Een voorbeeld van een plan vind je hier.

Soms loopt het anders dan je plan, er kunnen zich (spoed)omstandigheden voordoen zodat er van het plan wordt afgeweken. Dit wordt altijd met je besproken. Er wordt wel zoveel mogelijk rekening gehouden met je wensen en behoeften uit  het plan.

Kraambed

Eerste hulp voor 24 uur

Voor moeder;

Bloedverlies;

  • Flink bloedverlies (meer dan je gewend bent van je menstruatie) na een bevalling is normaal en ook stolsels komen voor (soms zo groot als een sinaasappel). Je neemt contact met ons op wanneer je je niet goed voelt, je elk half uur een vol groot maandverband hebt, je twee of meer grote stolsel verliest en /of het vloeien niet stopt (“de kraan staat open”).
  • Het is normaal als je elke 3 uur een maandverband moet wisselen. Na een aantal dagen merk je dat bloedverlies afneemt, verandert van kleur en zo’n 4-6 weken aanhoudt.

Plassen na de bevalling;

  • na een bevalling moet je binnen 6 uur geplast hebben. De verloskundige geeft duidelijk aan vóór welke tijd dit is. Wanneer dit niet lukt neemt je altijd contact op met ons.
  • Plassen kan in het begin wat gevoelig zijn, er zijn mogelijk (kleine) schaafwondjes of je hebt hechtingen waardoor het pijnlijk voelt. Vaak helpt het als je tijdens het plassen spoelt met lauw water of als je probeert tijdens het douchen te plassen.
  • Door te plassen leegt je blaas en heeft je baarmoeder ruimte om samen te trekken waardoor je sneller minder bloed zult verliezen.

Naweeën;

  • Ook na een bevalling kun je nog last hebben van weeën, de zogenaamde naweeën. Ze zorgen ervoor dat de baarmoeder goed samentrekt en kleiner wordt, waardoor je minder gaat vloeien. Meestal zijn ze na 48 uur verdwenen.
  • Je mag paracetamol gebruiken voor naweeën, 4 keer 2 tabletten paracetamol van 500 mg.

Hechtingen;

  • Wanneer je hechtingen hebt gekregen kan dit nog gevoelig zijn. Neem zo nodig paracetamol. Verwissel regelmatig je verband en zorg voor hygiëne door te spoelen onder de douche. Hechtingen lossen (meestal) vanzelf op. Vanaf de 6e dag kunnen we eventueel een trekkende, pijnlijke hechting verwijderen. De kraamverzorgster controleert de hechtingen dagelijks, zijn er bijzonderheden dan overlegt ze met de verloskundige.

Koorts;

  • Wanneer je binnen 24 uur boven 38,0 graden koorts hebt bel dan altijd.

Voor de baby;

Voeding;

Borstvoeding:

  • een baby mag de eerste 24 uur zo vaak aan de borst als hij/zij maar wil. Soms vallen ze nadat ze eerst een tijdje erg wakker waren in een diepe slaap. Dat is niet erg. Een baby wordt geboren met een vetreserve ze kunnen er wel even tegen.
  • Baby’s worden geboren met een zoek en zuigreflex. Probeer signalen te herkennen zodat je ontdekt wanneer je baby graag wilt drinken.
  • Bel altijd als je baby tijdens het voeden of als hij slaapt blauwe lipjes krijgt.

Flesvoeding:

  • De eerste dag drinkt je baby 10cc per keer, elke dag wordt dat een beetje uitgebreid.
  • De kraamverzorgster zal je uitleggen hoe je flesvoeding klaarmaakt en je hierin advies geven.
  • Bel altijd als je baby tijdens het voeden of als hij slaapt blauwe lipjes krijgt.

Huilen;

  • Baby’s huilen, dat is de enige manier om te laten weten dat ze iets willen.
  • Oorzaken: honger, vieze luier, te warm, te koud, krampjes, zuigbehoefte of ze willen graag bij je zijn. Neem gerust je kindje lekker tegen je aan, het is vertrouwd en voelt vellig.

Misselijk;

  • Sommige kinderen zijn wat misselijk na de geboorte, ze hebben vruchtwater en soms ook wat bloed ingeslikt. Schrik niet als ze een beetje (roest)bruin overgeven, dat is vaak oud bloed. Meestal is het na 24 uur over.

Plassen;

  • de baby hoeft de 1e 24 uur maar een keer te plassen, de komende dagen wordt dat meer. Eigenlijk komt er elke dag een plasluier bij.
  • De eerste urine kan wat verkleur zijn (rood/oranje) dit is onschuldig en verdwijnt als de baby voldoende vocht binnen krijgt.
  • Tip: bewaar de uiers voor de kraamverzorgster zodat zij kan controleren of er voldoende plas en poep gezien wordt.
  • Bel altijd als de baby niet binnen 24 uur geplast heeft

Poepen;

  • De eerste poepluiers van de baby zijn zwart, meconium. Het plakt is geurloos en soms veel!
  • Na een paar dagen verandert de kleur naar wat bruinig en uiteindelijk geel met pitjes. Dit is een normale kleur poep voor een baby.
  • Bel altijd als de baby niet binnen 24 uur gepoept heeft.

Temperatuur;

  • Een normale temperatuur is tussen 36.5ºC en 37.5ºC. Meet de temperatuur de eerste dagen voor elke voeding (á 3 uur)
  • Omdat baby hun temperatuur nog niet goed kunnen regelen (ze kunnen niet rillen en niet zweten) heeft hij/zij soms kruik nodig. Bij een temperatuur lager dan 36.5ºC 2 kruiken en na een uur opnieuw meten. Bij een temperatuur boven 37.5ºC warmte langzaam afbouwen (kruikjes weg, muts af, dekentje minder) en na een uur opnieuw meten.
  • Bel altijd als de temperatuur ondanks de tips niet stijgt of daalt.
  • Leg een kruik in een kruikenzak nooit direct tegen de baby aan, er moet altijd nog een laag (dekentje) tussen zitten. En controleer van tevoren goed of de kruik niet lekt!

De kraamverzorgster helpt jou en je baby een goede start te maken in deze bijzondere levensfase. Het is uniek inde wereld, behalve in Nederland is er geen land ter wereld waar vrouwen thuis een kraamverzorgster krijgen om hen te ondersteunen in het kraambed. Je hebt wettelijk recht op 24 uur kraamzorg verdeelt over 8 dagen, standaard is 49 uur in 8 dagen. Het aantal uur dat voor jou geïndiceerd is wordt besproken in het intake gesprek rond 30-32 weken. In overleg met de verloskundige kunnen uren worden uitgebreid wanneer dit nodig is. Redenen kunnen zijn dat je niet goed herstelt, er complicaties zijn (bijv. koorts), problemen bij geven van borstvoeding, wanneer je een keizersnede hebt gehad.

Wat doet de kraamverzorgende?

  • Jou en je partner alles leren over de verzorging en het gedrag van de baby
  • Dagelijks jouw herstel controleren
  • Dagelijks de baby controleren op zaken als kleur, gewicht, temperatuur, drinken, ontlasting en plassen
  • Als de kraamverzorgende constateert dat er iets niet goed gaat met jou of de baby, overlegt ze dit met de verloskundige
  • Ze doet de basis van het huishouden; de was van jou en de baby, het bed verschonen, de babykamer en het sanitair. Heb je al kinderen? Dan verzorgt ze deze ook.
  • Ze begeleidt bij het geven van borstvoeding.

Wat kost kraamzorg?

Kraamzorg valt voor iedereen onder de basisverzekering. Kraamzorg is verkrijgbaar na iedere bevalling, maar de plaats van bevalling is van invloed op het aantal dagen dat er maximaal kraamzorg gegeven kan worden. Zo worden de dagen in het ziekenhuis in mindering gebracht op het maximaal aantal uren kraamzorg.

Na ongeveer een week sluiten we het kraambed af. Als het goed is ben je er klaar voor en ben je als goed aan het herstellen zodat je je kindje zelf kunt verzorgen en langzaam aan je normale leven weer op kan pakken. De komende tijd ga je je balans vinden in de nieuwe gezinssamenstelling.

Wij dragen de zorg over aan het consultatiebureau en je huisarts. Daar kun je terecht met vragen of zorgen over jezelf en je kindje. Maar heb je nog een verloskundige vraag laat het ons gerust weten.

Na het afsluiten van het kraambed bel je, indien gewenst, onze assistente op om een afspraak te maken voor de nacontrole. Dit is ongeveer 6 weken na de bevalling bij de verloskundige die je bevalling heeft begeleid. We kijken nog eens terug op je zwangerschap, bevalling en kraamtijd. We bespreken of je goed herstelt bent en of er nog vragen zijn voor ons. Ook geven we als je dit wilt een advies voor een mogelijke zwangerschap in de toekomst.

In de kraamweek (meestal tussen dag 5 en 7) wordt wanneer je dat wilt de hielprik en de gehoortest afgenomen bij jullie kindje. Er komt een verpleegkundige thuis langs om deze tests af te nemen.

Bij de hielprik wordt er uit de hiel een beetje bloed afgenomen bij je kindje. Dit bloed wordt onderzocht op een aantal zeldzame, ernstige ziektes. De meeste ziektes zijn niet te genezen maar wel te behandelen met bijvoorbeeld medicijnen of een dieet. Tijdige opsporing en behandeling van deze ziektes voorkomt of beperkt zeer ernstige schade aan de lichamelijke en verstandelijke ontwikkeling van jullie kindje. Het is daarom ook belangrijk om mee te doen aan de test.

Bij de gehoorscreening wordt dmv een klein dopje in het oor van je kindje gemeten of jullie kindje goed genoeg hoort om te leren praten. Het resultaat is meteen bekend. Soms lukt een test niet in één keer en moet hij worden herhaald. Dit kan bijvoorbeeld komen door water in het oor of ene propje smeer. Het wil dus niet zeggen als een test niet in één keer lukt dat er iets aan de hand is.

Aanbod & Extra service

Sinds 2014 zijn verloskundigen bevoegd om anticonceptie voor te schrijven en spiralen te plaatsen. Een logisch vervolg op de voorlichting die wij in het kraambed geven over anticonceptie. Wij vinden het een positieve ontwikkeling voor bevallen vrouwen dat zij hiervoor bij ons terecht kunnen. Marianne heeft daarom aanvullende scholing gevolgd waardoor zij bevoegd en bekwaam is voor het plaatsen, wisselen of verwijderen van spiralen. Wil je meer informatie over dit spreekuur of je aanmelden gebruik dan het aanmeldformulier.

Een e-consult is een eenvoudige en snelle manier voor het stellen van een medische vraag die niet dringend is.Wij beantwoorden deze vraag binnen 24 uur.

Bij spoed adviseren wij je altijd te bellen met ons 06- 278 417 33.

Vind je het lastig om je cyclus te begrijpen, gebruik je bepaalde medicijnen, komen er erfelijke aandoeningen in de familie voor? Ook voordat je zwanger bent, kun je bij de verloskundige terecht met vragen over (gezond) zwanger worden. Tijdens het pre-conceptiespreekuur bespreken we verschillende onderwerpen met je en beantwoordt we jouw vragen. Je kunt een afspraak met ons maken via het aanmeldformulier voor kinderwensspreekuur.

We vragen je van te voren een vragenlijst in te vullen op zwangerwijzer.nl als voorbereiding op het gesprek.

JGZ ofwel jeugdgezondheidszorg is een organisatie waar het consultatiebureau onder valt.

Op het consultatiebureau werken artsen en verpleegkundigen die gespecialiseerd zijn in de zorg voor nul- tot vierjarigen. Zij volgen je kind in zijn of haar groei en ontwikkeling. Daarnaast doen zij onderzoek, geven inentingen, voorlichting en advies. Op het consultatiebureau kun je alle vragen stellen over jouw baby ten aanzien van groei en ontwikkeling. In de tweede week na de geboorte krijg je thuis bezoek van de verpleegkundige van jeugdgezondheidszorg. Zij geeft advies, kan eventuele vragen beantwoorden en geeft uitleg over hun werkwijze.

Je bent natuurlijk altijd vrij zelf te kiezen voor een fysio-, of bekkentherapeut.

In onze regio werken wij nauw samen met:

Het is een communicatieplatform tussen zorgverleners en cliënt. Het doel is enerzijds de jou te voorzien van betrouwbare informatie over je zwangerschap en anderzijds heeft het ZwangerenPortaal als doel om ons als zorgverlener tijd te besparen en te ondersteunen.

Bij inschrijving krijg je een uitnodiging voor zorgportaal en na de 2e afspraak maken we de koppeling met zorgportaal.

De voordelen:

  • Automatische afspraakbevestigingen en/of herinneringen.
  • Zelf online je eigen dossier bekijken met een simpele uitleg per veld.
  • De informatie wordt door professionele vertalers in o.a. Engels, Pools en Turks vertaald. Dankzij deze functie kunnen ook ‘buitenlandse cliënten’ eenvoudiger van betrouwbare informatie voorzien worden.

Echoscopie

Voor een echo wordt een transducer (soort microfoon) gebruikt die geluidsgolven van een hoge frequentie uitzendt. Deze geluidsgolven worden niet door het menselijk oor gehoord. Er bestaan twee soorten transducers: één maakt afbeeldingen via de buikwand ( uitwendige echo) en de andere is een dun en langwerpige transducer dat in de vagina wordt ingebracht voor een inwendige echo. Bij beide echo’s kaatsen de inwendige organen de geluidsgolven terug, waardoor de organen zichtbaar worden op een monitor. Door middel van een echo kan de baby, moederkoek en de hoeveelheid vruchtwater in de baarmoeder worden bekeken.

Echoscopie is een veilige onderzoeksmethode. Er zijn geen schadelijke gevolgen voor moeder of kind bekend bij het maken van echo’s. Een garantie dat onbekende effecten nooit zullen optreden, is niet te geven.

Voor pret-echo’s, dat wil zeggen de niet medische echo’s, kan je bij De Ronding terecht.

Bij De Ronding kunnen we geslachtsecho’s of een 3/4D echo maken.

Privacy