Alles geregeld?

Nog even en je hebt heerlijk zwangerschapsverlof. Je leeft er echt naar toe om straks lekker even rustiger aan te kunnen doen. Je bent al volop bezig met de voorbereiding maar merkt ook dat sommige dingen lastiger gaan. De baby groeit gestaag door en je buik gaat echt een beetje in de weg zitten.

In deze periode ben je ook steeds meer bezig met de periode na de geboorte. Tijd om even op een rijtje te zetten of alles geregeld is en over welke dingen je nog na mag denken.

Babyuitzet

Een veel gestelde vraag: wat heb ik allemaal nodig voor de baby?

Waarschijnlijk ben je al lekker wezen shoppen of heb je al wat spulletjes cadeau gekregen. Tijden veranderen en de baby-uitzet van je moeder is echt niet meer hetzelfde…of toch wel? Ja hoor, in grote lijnen toch wel. Deze nieuwe baby heeft echt dezelfde basisbehoefte als jij toen je geboren werd. Voor het gemak hebben we een lijstje voor je samengesteld.

Borst- of flesvoeding

Eén van de keuzes die je gaat maken is of je jouw kindje borstvoeding of flesvoeding gaat geven. Borstvoeding is de beste voeding die je je baby kan geven als je hiertoe de mogelijkheid hebt. Het bevat alle voedingsstoffen die je kind nodig heeft, op ieder moment precies afgestemd op de behoefte van je kind. Verder heb je het altijd bij je en is het op de juiste temperatuur.

Voordelen van borstvoeding voor je kindje:

  • Het bevat belangrijke antistoffen tegen ziektekiemen en stoffen met invloed op de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel en de hersenrijping.

  • Verminderde kans op oorontsteking, luchtweg- en darminfecties of obstipatie (verstopping)

  • Minder kans op wiegendood.

  • Vaak minder luieruitslag en eczeem.

Voordelen van borstvoeding geven voor jou:

  • Sneller herstel van de baarmoeder, dus minder bloedverlies.

  • (Meestal) uitblijven van de menstruatie gedurende de borstvoedingsperiode.

  • Verminderde kans op baarmoederhalskanker en kanker aan de eierstokken bij langdurig geven van borstvoeding.

  • Verminderde kans op osteoporose op latere leeftijd.

Voorbereiding

Als je besluit om borstvoeding te geven is het verstandig je daar op voor te bereiden. Door te lezen over borstvoeding of een voorlichtingsbijeenkomst bij te wonen vergroot je je kennis. Dit zorgt ervoor dat je na de bevalling weet wat je kan verwachten en meer ontspannen bent. Hierdoor is de kans groter dat de borstvoeding slaagt.

Op de website borstvoeding.com van het kenniscentrum borstvoeding is veel informatie te vinden over het geven van borstvoeding. Ook op zorgwijzer.nl staat veel informatie over borstvoeding.

Hoewel moedermelk de beste start is, weten we uit ervaring dat niet iedereen borstvoeding kan/wil geven. Wanneer je kiest voor kunstvoeding, is dit een beslissing van jou en je partner. Flesvoeding (kunstvoeding) is een goed alternatief voor je baby. De samenstelling van flesvoeding wat betreft vitamines en mineralen is vastgelegd in de Warenwet.

Tijdens de kraamweek zullen de kraamverzorgster en verloskundige je ondersteunen bij het geven van borstvoeding. Per dag wordt er bekeken wat het best bij jou en je baby past naar aanleiding van gewicht en drinkgedrag. Wanneer nodig wordt er laagdrempelig een lactatiekundige ingeschakeld. Mogelijk heb je haar al eens ontmoet tijdens de masterclass borstvoeding bij ons?

Meld je aan voor de masterclass borstvoeding

Aanmelden
Aanmelden

Speciale aandacht voor klachten

Nu de zwangerschap verder vordert komen bepaalde klachten vaker voor. Meestal zijn ze onschuldig. Wanneer je twijfelt neem dan altijd contact met ons op. Herken je klachten uit de volgende afbeelding bel dan altijd!

Kraamzorg

De kraamverzorgster helpt jou en je baby een goede start te maken in deze bijzondere tijd. Het is uniek, behalve in Nederland is er geen land ter wereld waar vrouwen thuis een kraamverzorgster krijgen om hen te ondersteunen in het kraambed. Je hebt wettelijk recht op 24 uur kraamzorg verdeelt over 8 dagen, standaard is 49 uur in 8 dagen. Het aantal uur dat voor jou geïndiceerd is wordt besproken in het intake gesprek, met het kraamzorgbureau waar je in hebt geschreven, rond 30-32 weken. In overleg met ons kunnen uren worden uitgebreid wanneer hier een medische indicatie voor is. Redenen kunnen zijn dat je niet goed herstelt na de bevalling, er complicaties zijn (bijv. koorts), problemen bij geven van borstvoeding, wanneer je een keizersnede hebt gehad.

Wat doet de kraamverzorgende?

  • Jou en je partner alles leren over de verzorging en het gedrag van de baby.

  • Dagelijks jouw herstel controleren.

  • Dagelijks de baby controleren op zaken als kleur, gewicht, temperatuur, drinken, ontlasting en plassen.

  • Als de kraamverzorgende constateert dat er iets niet goed gaat met jou of de baby, overlegt ze dit met ons.

  • Ze doet de basis van het huishouden; de was van jou en de baby, het bed verschonen, de babykamer en het sanitair. Heb je al kinderen? Dan verzorgt ze deze ook.

  • Ze begeleidt bij het geven van borst-, en flesvoeding.

Wat kost kraamzorg?

Kraamzorg valt voor iedereen onder de basisverzekering. Kraamzorg is verkrijgbaar na iedere bevalling, maar de plaats van bevalling is van invloed op het aantal dagen dat er maximaal kraamzorg gegeven kan worden. Zo worden de dagen van verblijf in het ziekenhuis in mindering gebracht op het maximaal aantal uren kraamzorg. De zorgverzekeraar kan in de polisvoorwaarden hebben bepaald dat het aantal uren kraamzorg wordt vastgesteld op basis van het LIK (Landelijk Indicatieprotocol Kraamzorg). Voor kraamzorg die je thuis ontvangt geldt een wettelijke eigen bijdrage van 5,10 euro per uur (2024).  Als je precies wilt weten hoe dit voor jou geldt, check dan je polisvoorwaarden of kijk op de zorgwijzer.

Goed om te weten…

Voor partners

Wanneer jullie niet getrouwd zijn willen jullie mogelijk wel de erkenning regelen. Makkelijkst is om dit vóór de geboorte te doen.  Het wordt nu dus echt de hoogste tijd.

Praat samen over welke voeding jij vindt dat jullie kindje moet krijgen. Ook bij borstvoeding heb je een belangrijke ondersteunende rol. Zonder jouw support heeft het geven van borstvoeding minder kans van slagen.

Lezen/kijken/luisteren

Niet vergeten

  • Je wordt gebeld door de kraamzorgorganisatie waar je je ingeschreven hebt voor een intake-gesprek.

  • Je ontvangt een kraampakket van de verzekering. Niet gekregen? Vraag ernaar bij ons of schaf zelf de benodigdheden aan.

  • Meld je aan voor de masterclass borstvoeding wanneer je hier gebruik van wilt maken.

  • Wanneer je in het ziekenhuis wilt bevallen kun je een informatieavond bezoeken.