Een miskraam is ingrijpend

Na de miskraam kun je je letterlijk en figuurlijk leeg voelen. Je zult zowel lichamelijk als emotioneel moeten herstellen. Op deze pagina geven we informatie over een miskraam. Natuurlijk mag je ons altijd benaderen met vragen of onzekerheden die je mogelijk hebt.

Wat is een miskraam

Een miskraam is het verlies van een vroege zwangerschap. Het vruchtje (embryo) in de baarmoeder kon niet blijven leven en wordt afgestoten. Dit kan kort na de bevruchting gebeuren maar ook als je al even zwanger bent. Een miskraam gaat meestal samen met bloedverlies en menstruatieachtige krampen.

Maar bloedverlies komt vaker voor in de eerste maanden van de zwangerschap en hoeft niet altijd te betekenen dat het misgaat. Het kan bijvoorbeeld ook komen door innesteling van de eicel, harde ontlasting, vrijen, een ontsteking van de baarmoedermond. Vaak is het dus onschuldig en stopt het vanzelf, het kan wel vervelend zijn en je ongerust maken.

Bloedverlies in de zwangerschap leidt in de helft van de gevallen tot een miskraam; in de andere helft van de gevallen gaat de zwangerschap door.

Oorzaak

Meestal komt een miskraam doordat het vruchtje zich niet goed ontwikkelt, een aanlegstoornis. Het vruchtje is niet in orde, en de natuur vindt als het ware een logische oplossing: het groeit niet verder en het lichaam stoot het af. Miskramen komen veel voor, veel meer dan men denkt; één op tien zwangerschappen eindigt in de miskraam. Deze kans neemt toe wanneer je ouder wordt. Veel vrouwen die dit overkomt willen weten waarom het gebeurt en hoe ze een volgende miskraam kunnen voorkomen. Maar helaas kun je een miskraam niet voorkomen of tegenhouden. Ook niet door rustig aan te doen of door medicijnen. Helaas gebeurt het; zonder dat je daar iets aan kunt veranderen. Van vrijen, fietsen of bijvoorbeeld paardrijden, kun je geen miskraam krijgen.

Verloop

Een miskraam kan beginnen met wat licht bloedverlies dat na enkele dagen meer wordt. Maar dat hoeft niet. Ook kan de miskraam in één keer op gang komen. Meestal heb je bij een miskraam enkele uren bloedverlies waarbij je weefselresten ziet. Vaak heb je ook krampen, vergelijkbaar met hevige menstruatiepijn. Ook kun je bloedstolsels verliezen. Wanneer het vruchtje eruit is, wordt de pijn vrijwel meteen minder. Het bloedverlies vermindert snel en is vergelijkbaar met de laatste dagen bloedverlies van een menstruatie.

Het kan ook zijn dat bij de eerste echo (nog) geen kloppend hartje wordt gezien. Dit betekent niet altijd dat er een miskraam komt, mogelijk ben je minder ver zwanger? Voor de 6 weken zwangerschap is een kloppende hartje nog niet altijd zichtbaar. We herhalen de echo daarom na ongeveer een week. Wanneer er dan geen kloppend hartje te zien is, is de kans groot dat het om een miskraam gaat. Je mag je gerust enige tijd afwachten tot de miskraam mogelijk zelf op gang komt. Je mag er ook voor kiezen om doorverwezen te worden naar een gynaecoloog. De gynaecoloog zal je dan meer uitleg geven over de voor- en nadelen van afwachten, medicijnen om een miskraam op te wekken en een curettage.

Wanneer bel je ons

Als je denkt dat je een miskraam krijgt of je bent ongerust over bloedverlies dan mag je ons altijd bellen. We overleggen afhankelijk van je klachten of zinvol is om bijvoorbeeld een echo te maken of juist om nog even af te wachten. Wanneer er bloedverlies is geeft een echo namelijk niet altijd een duidelijk beeld.

Bel ons in ieder geval als je:

  • aanhoudende buikpijn hebt
  • koorts boven 38 graden bij of na een miskraam hebt
  • hevig bloedverlies (meer dan twee grote maandverbanden vol per uur of grote stolsels) hebt
  • ongerustheid bent

Herhaalkans

Na één miskraam is de kans op een nieuwe miskraam niet of nauwelijks verhoogd. Bij een aantal miskramen achter elkaar wordt de kans op een miskraam wel hoger. Na twee miskramen ongeveer 25%, en na 3 miskramen ongeveer 35% kans. De kans dat het misgaat lijkt dus groot, maar evengoed de kans dat het een doorgaande zwangerschap is, is vele malen groter 65-75%.

Na twee miskramen kun je onderzoek door naar een mogelijke oorzaak. We verwijzen je hiervoor naar een gynaecoloog. Met het onderzoek probeert men te achterhalen waarom je meerder miskramen hebt gehad. Helaas lukt dat vaak niet. Bij slecht 15-20% van de vrouwen wordt een oorzaak gevonden, dus bij het grootste deel blijft het onduidelijk.

Belangrijkste oorzaken en risicofactoren:

  • een hogere leeftijd
  • ongezonde leefstijl (roken en overgewicht)
  • chromosoomafwijkingen
  • antifosfolipidensyndroom
  • te veel homocysteïne in het bloed
  • stollingsafwijkingen
  • een afwijkende vorm van de baarmoeder

Herstel

Een miskraam is ingrijpend. Na de miskraam kun je je letterlijk en figuurlijk leeg voelen. Je zult zowel lichamelijk als emotioneel moeten herstellen.

Lichamelijk herstel gaat meestal snel. De eerste 1-2 weken kun je nog wat bloedverlies en bruinige afscheiding hebben. De volgende menstruatie kan weer na ongeveer zes weken op gang komen.

Emotioneel  is het voor iedereen anders. Verdriet, ongeloof, boosheid, schuldgevoel, of jaloezie: allemaal veel voorkomende emoties, allemaal heel normaal. De tijd om een miskraam te verwerken, is voor iedereen anders. Wat wel vaak hetzelfde is: een gevoel van gemis, iets waar plannen voor werden gemaakt is plotseling gestopt. De vraag waarom het misging kan blijven spelen.

Een miskraam gebeurt vaak vroeg in de zwangerschap, nog voordat andere mensen weten over de zwangerschap. Het is dan misschien niet gemakkelijk om het te vertellen. Toch is het vaak goed om over het verlies te praten.  Praten kan helpen om het een plaats te geven en om het te verwerken. Dat kan met je partner, met ons, een vriendin of iemand aan wie je je verhaal graag kwijt wilt. Sommige vrouwen vinden het fijn hun verhaal te delen met vrouwen die hetzelfde hebben meegemaakt.

Ook na de miskraam houden we nog contact met je. We vinden het belangrijk onze zorg goed af te ronden. Heb je behoefte aan professionele begeleiding na een miskraam, vertel het ons. Wij helpen je bij het vinden van de voor jou geschikte begeleiding.

Zwanger worden na miskraam

Je kunt – als je wilt – direct weer zwanger worden na een miskraam. Er zijn geen medische redenen waarom je zou moeten wachten. Misschien wil je eerst lichamelijk en emotioneel herstellen. Het kan zijn dat je moe en lusteloos bent na een miskraam. Dit komt ook doordat je hormoonspiegel weer verandert. Wanneer je er emotioneel klaar voor bent om weer zwanger te worden, is persoonlijk. Dat bepaal je zelf met je partner.

Wil je graag weer zwanger worden? Dan is een goede start van de nieuwe zwangerschap erg belangrijk.

Goed om te weten…

Voor partners

Ook voor jou kan een miskraam erg emotioneel zijn. Jullie hadden je verheugd op de komst van een kindje en dat is abrupt gestopt. Praat er samen over, praten helpt vaak om het een plekje te geven en te verwerken. Mogelijk ken je anderen in je omgeving die dit ook hebben meegemaakt.

Een miskraam kun je niet voorkomen, van vrijen krijg je geen miskraam.

Neem de tijd samen, wanneer jullie er weer emotioneel aan toe is er geen medische reden waarom jullie moeten wachten.

Lezen/kijken/luisteren

  • “Als je zwangerschap misloopt” (M. van Buuren en W. Braam) Uitgebreide informatie over alles wat met een miskraam te maken heeft.

  •  “Tussen iets en niets” (B. Spitz, M. Keirse en A. Van der Meulen) Omgaan met verlies in de prille zwangerschap

  • “Met lege handen” (Marianne Cuisinier en Hettie Janssen) Vrouwen over het verlies van hun baby in de zwangerschap of rond de bevalling

Niet vergeten

  • Een miskraam ontstaat meestal in de eerste 12 weken.

  • Een miskraam kun je niet voorkomen.

  • Door overgewicht en alcohol, is de kans op een miskraam groter.

  • Als je een miskraam hebt gehad, dan is kans op een miskraam bij een volgende zwangerschap niet groter.

  • De medische term voor een miskraam is spontane abortus.

  • Een zwangerschapstest kan bij een miskraam toch een positief resultaat geven, omdat er vaak nog zwangerschapshormonen in je lichaam zitten.