Je buik begint al te groeien…

Je bent nu ongeveer op de helft van je zwangerschap. Voorzichtig word je zwangerschap nu zichtbaar, je buik begint nu al een beetje te groeien. De meeste mensen in je omgeving hebben het blijde nieuws waarschijnlijk al van jullie gehoord. Het wachten is nu op de eerste baby-schopjes in je buik!
De eerste afspraken en regeldingen zijn geweest. Tijd om even wat op een rijtje te zetten voor je.

Zwangerschapskaart

Na de termijn echo krijg je je zwangerschapskaart mee. Op deze kaart wordt alles genoteerd wat we hebben onderzocht bij je en met je besproken is. Neem deze kaart altijd mee naar de controles. Maar ook bijvoorbeeld wanneer je op vakantie gaat of wanneer je verwezen wordt naar het ziekenhuis.

Op de kaart staan veel afkortingen. Hier kun je deze afkortingen terugvinden.

Ook krijg je van ons een zwangerschapsverklaring. Deze heb je nodig voor het aanvragen van een zwangerschapsuitkering. Indien je in loondienst bent zal je werkgever hierom vragen. Ben je zelfstandig of werkloos dan gelden andere regels. Meer info vindt je bij UWV

Hoe vaak kom je op controle

Aan het begin van je zwangerschap kom je meestal elke 4 weken op controle. De tijden tussen de afspraken worden in de loop van de zwangerschap steeds korter. Vanaf 36 weken zien we je elke week. Als er meer controles nodig zijn, bespreken we dit met je. 

Tijdens elke controle wordt gevraagd hoe je je voelt en hoe je de zwangerschap beleeft. Je kunt dan ook al jouw vragen, verwachtingen, wensen en misschien ook angsten kwijt. Het is handig om je voor te bereiden op elke controle. Schrijf je vragen op en neem ze mee naar de afspraak. Wanneer je denkt extra tijd nodig te hebben geef dit dan aan bij het maken van een afspraak. Dan bekijken we wat de mogelijkheden zijn. Ook wordt er lichamelijk onderzoek gedaan. We meten je bloeddruk, controleren de groei van je baby en luisteren naar het hartje.

Zorgplan

Nadat je je termijn echo hebt gehad stellen wij als verloskundig team een zorgplan samen. In dit zorgplan staat naar aanleiding van het intake gesprek welke onderzoeken we je adviseren en wanneer, wanneer je welke informatie van ons ontvangt en welke aandachtspunten er voor je zwangerschap zijn. Het kan ook zijn dat we jouw specifieke situatie bespreken met de gynaecoloog, we hebben hier dan van tevoren toestemming voor gevraagd. Tijdens zo’n overleg wordt er gekeken of er extra zorg nodig is tijdens de zwangerschap of bevalling. Het plan wordt de eerst volgende afspraak met je besproken.

Zwangerschaps­cursus, voor ieder wat wils!

Het volgen van een zwangerschapscursus is niet verplicht, maar wel ontzettend leuk! En uit onderzoek blijkt dat het volgen van een cursus de uitkomst van de bevalling verbetert en ervoor zorgt dat je beter terugkijkt op de bevalling. Het biedt een goede voorbereiding door informatie en oefeningen. Ook is het leuk om andere aanstaande moeders en eventueel vaders te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Er is veel variatie in het aanbod; sommigen cursussen doe je alleen, anderen in groepsverband of samen met je partner. Er is voor ieder wat wils. Kijk op tijd wanneer een cursus start, ook dit is wisselend en meld je op tijd aan. Wil je weten welke cursussen wij van harte aanbevelen, kijk dan bij onze samenwerkingen.

Heb je zelf een leuke suggestie voor een cursus of bied je deze aan? Laat het ons gerust weten.

Speciaal voor (aanstaande) vaders

Aanpakken voor aanstaande vaders” is een korte cursus (2 avonden) speciaal ontwikkeld voor aanstaande vaders. De vadercursus is kort en zit boordevol informatie én praktische tips, zonder dat het flauw of zweverig wordt.  Regelmatig zijn er data beschikbaar in de omgeving.

Erkenning

Je wilt dat alles goed geregeld is voor de baby, ook wanneer er onverhoopt iets met jou of je partner zou gebeuren. Wanneer je niet getrouwd bent of geen geregistreerd partnerschap hebt, kun je dit al tijdens de zwangerschap regelen. Als je niet getrouwd bent, is de biologische vader namelijk niet automatisch de officiële vader van je kind. Hij moet het kind daarom erkennen. Dit kan door samen naar de Burgerlijke Stand van de gemeente te gaan waar je woont. Je moet hier van te voren een afspraak voor maken. Vergeet je legitimatie niet. Al tijdens de erkenning beslissen jullie welke achternaam de baby zal krijgen. We adviseren dit vóór 24 weken zwangerschap te regelen.

Naast erkennen is het vaak ook wenselijk dat de vader het ouderlijk gezag over het kind krijgt. Met het ouderlijk gezag kan de vader beslissingen nemen over de opvoeding en verzorging. Dit ouderlijk gezag kan online worden aangevraagd, nadat de baby is geboren en aangegeven bij de gemeente.

Bij een tweede kindje kan je als moeder je partner machtigen de baby te erkennen, en hoef je niet persé mee.

Zwanger en werk

Wanneer vertel je op je werk dat je zwanger bent? Mag je tijdens werktijd naar de verloskundige? En moet je voorzorgsmaatregelen nemen op je werk nu je zwanger bent? Wanneer gaat mijn verlof in? Als zwangere krijg je te maken met rechten en plichten op je werk. Lees hier de antwoorden op deze vragen. En kijk bij de links onderaan de pagina.

Goed om te weten…

Voor partners

Wanneer je goed wilt voorbereiden op de periode die je leven ingrijpend gaat veranderen, namelijk de komst van jullie kindje,  dan is wellicht de vadercursus iets voor jou. Geen zweverig gedoe maar gewoon praktische info en tips.

Het is je misschien opgevallen dat de eerste zwangerschapskwaaltjes zijn verdwenen, je vriendin/vrouw krijgt weer meer energie en geniet van jullie zwangerschap. Ook wordt zichtbaar hoe haar lichaam verandert, er is een mooi beginnend baby-buikje! Leuk om deze verandering ook met foto’s te volgen de komende periode.

Lezen/kijken/luisteren

Niet vergeten

  • Uitnodiging zwangerenportaal accepteren

  • Erkenning regelen van jullie ongeboren kindje, liefst vóór 24 weken

  • Zoek een leuke zwangerschapscursus die bij je past en meld je aan

  • Zorgverzekeraar inlichten over je zwangerschap, hiermee krijg je meestal ook een kraampakket

  • Wellicht een leuk idee om je partner de vadercursus cadeau te doen!