Het is zover, je bent moeder!

Lang heb je hiernaar uitgekeken, goed voorbereid en je was er helemaal klaar voor. Nu de kraamzorg de deur uit is mag je het ook helemaal samen gaan doen. Jullie hebben het er vast vaak over gehad, wat doe je wel en wat ga je zeker niet doen.

Maar sinds de baby geboren is, is je misschien al opgevallen dat de baby bepaalt. En misschien heb je ook al te maken gehad met 1001- goed adviezen vanuit je omgeving. Goed bedoeld maar zó vermoeiend en verwarrend allemaal. Ondanks dat je natuurlijk vreselijk veel van je kindje houdt zijn niet alle dagen een roze wolk. Het nachtelijk opstaan slurpt je leeg en er lijkt geen moment voor jezelf.

Tips

We hebben een aantal TIPS die je mogelijk wel kunt gebruiken:

  • Biedt iemand zich aan als oppas? Doen! Ga even lekker bijslapen, in bad, een serie kijken, heerlijk lunchen, zorg voor me-time.

  • Er zijn misschien dagen bij dat je denkt “wat heb ik nu eigenlijk gedaan vandaag?”, maar dat geeft niet, voel je niet schuldig het hoort erbij.

  • Komt er kraamvisite een ken je hun goede keukenkunsten? Laat ze een heerlijke maaltijd meenemen, scheelt weer tijd.

  • Knuffel lekker met je kindje, verwennen kan (nog) niet. Baby’s worden juist relaxed van huidcontact, het is goed voor de groei en ontwikkeling.

  • Het is normaal dat je niet elke moment op de roze wolk zit, huilen mag ook. Maar voel je je langere tijd somber praat er dan over met je partner of iemand anders die je vertrouwt. Vraag wanneer nodig professionele hulp via je huisarts. Postnatale depressies komen voor. Daar hoef je je niet voor te schamen.

  • Wees niet te streng voor jezelf, wanneer je eigen broek vandaag nog niet past, past hij morgen ook niet. Geeft jezelf de tijd om te ontzwangeren, wat je in 9 maanden hebt verzameld is er niet in een weekje af.

  • Trek je niet teveel aan van wat anderen zeggen. Volg je gevoel en je gezond verstand alleen dat is de goede manier.

  • Accepteer dat je partner het anders doet, laat hem lekker, jouw manier is anders maar niet persé beter.

Zorg voor je bekkenbodem

Je bekkenbodem heeft even tijd nodig om te herstellen. Onder invloed van het zwangerschapshormoon zijn spieren en banden verweekt, daarnaast zijn ze behoorlijk opgerekt wanneer je vaginaal bevallen bent. Door het oefenen van je bekkenbodemspieren krijg je je bekkenbodem weer goed in vorm. Het risico van een slappe bekkenbodemspieren is het krijgen van ongewild urineverlies (incontinentie) of verzakkingsklachten. Bouw het oefenen wel langzaam op. Te krachtig aangespannen bekkenbodemspieren kunnen namelijk ook klachten geven zoals moeilijke stoelgang (obstipatie),  moeilijk uit kunnen plassen en pijn bij het vrijen. Wellicht heb je tijdens een zwangerschapscursus al goede tips en oefeningen gekregen. Zo niet, vraag ernaar bij één van onze samenwerkende fysiotherapeuten.

Vrijen en anticonceptie

Als je baby is geboren, breekt er een nieuwe periode aan. In het begin zal je weinig tijd hebben voor seks en staat je hoofd er waarschijnlijk ook nog niet naar. Je lichaam is misschien wel veranderd en waarschijnlijk moeten jij en je partner wennen aan de nieuwe situatie. Zodra je er behoefte aan hebt, kun je je normale seksleven weer oppakken.

Je kunt al snel weer zwanger raken nadat je bevallen bent. Daarom wordt anticonceptie misschien ook weer belangrijk voor je. De eerste menstruatie kan vanaf 6 weken weer op gang komen. Het kan ook nog maanden wegblijven. Ongeveer 2 weken voordat je ongesteld wordt, vindt de eisprong plaats. Je bent dus al vruchtbaar zonder dat je het weet.

Als je niet gelijk weer zwanger wilt worden, zorg dan dat je een voorbehoedsmiddel gebruikt als je seks hebt. Het geven van volledige borstvoeding (inclusief de nachtvoeding) kan de kans op een nieuwe zwangerschap aanzienlijk verkleinen, maar niet uitsluiten.

Meer informatie geven we je op onze anticonceptiepagina.

Het einde van je verlof

Wanneer je werkt heb je recht op bevallingsverlof. Je bevallingsverlof gaat in op de dag na je bevalling. Het verlof duurt minstens 10 weken. Ook als je baby later dan de uitgerekende datum werd geboren. Je zwangerschapsverlof en bevallingsverlof samen duren dan langer dan 16 weken. Werd de baby te vroeg geboren dan tel je de dagen van het zwangerschapsverlof op bij het bevallingsverlof. De totale verlofperiode is altijd 16 weken.

Geef je borstvoeding en ga je weer aan het werk dan gelden er een aantal bijzondere regels. Informeer hier goed na bij je werkgever. Wettelijk mag je een kwart van je werktijd besteden aan het geven van borstvoeding en kolven. De werkgevers is onder andere verplicht je een geschikte ruimte hiervoor te bieden. Meer informatie over borstvoeding en werk vind je hier.

Goed om te weten…

Voor partners

Er is veel veranderd de afgelopen periode. Het is misschien zoeken naar een nieuwe balans tussen tijd voor jezelf, voor elkaar en voor de baby. Je hebt waarschijnlijk heb je al gemerkt dat de baby het ritme bepaalt. Gebroken nachten kunnen jou en je partner parten spelen. Geef elkaar de ruimte, praat erover en maak ook tijd voor elkaar. Het is normaal dat jullie moeten groeien in je nieuwe rol als ouders.

Na de bevalling wisselt het per vrouw wanneer ze weer behoefte heeft aan seksueel contact, door het borstvoedingshormoon kan het libido verandert zijn. Geef haar en jezelf de tijd. Kom je wel aan vrijen toe, je vrouw/vriendin kan alweer zwanger worden voor ze ongesteld is; dus neem je voorzorgsmaatregelen.

Lezen/kijken/luisteren

Niet vergeten

  • Geniet en geeft jezelf en je partner de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie.

  • Heb aandacht voor je bekkenbodem.

  • Wanneer je weer gaat vrijen denk aan anticonceptie.

  • Geef je borstvoeding en ga je aan het werk; informeer je werkgever en bespreek de mogelijkheden.