Centering Zwangerschap

Als je zwanger bent, verandert er veel. Je baby ontwikkelt zich en je lichaam verandert. De zwangerschap is ook een periode waarin je andere keuzes gaat maken, voor jezelf, voor de baby en het gezin. Je loopt daardoor met veel vragen en er is veel om over na te denken. En natuurlijk wil je ook graag weten of je baby goed groeit en gezond is.

Wat is Centering Zwangerschap

Centering Zwangerschap is een programma dat de medische controles combineert met alle informatie rondom zwangerschap, bevalling en babytijd. Je kunt dit zien als een combinatie van zwangerschapscontroles en een zwangerschapscursus. Na een eerste individuele controle bij je verloskundige word je ingedeeld met ongeveer acht tot twaalf andere zwangeren die ongeveer net zo ver zijn in hun zwangerschap als jij. Je komt tien keer bij elkaar. Negen keer in de zwangerschap en nog één keer als alle baby’s geboren zijn. Het unieke aan Centering Zwangerschap is dan ook de gezamenlijke dynamiek: alle vrouwen hebben hun eigen inbreng, ondersteunen elkaar en vullen elkaar aan. De verloskundige is onderdeel van de groep en kan ook onderwerpen inbrengen.

Hoe werkt het

Tot twaalf weken zwangerschap zijn de afspraken individueel. Daarna volgen negen afspraken samen met de andere zwangeren. Deze afspraken duren twee uur en zijn onder begeleiding van een vaste verloskundige en een vaste tweede begeleider. Wanneer je aanvullende medische echo’s nodig hebt worden deze echo’s los van de Centering Zwangerschap bijeenkomsten ingepland.

Het eerste half uur van een bijeenkomst staat in het teken van de medische controles. Je leert zelf je bloeddruk meten en checkt je gewicht. Daarna zal de verloskundige de groei van de zwangerschap controleren en het hartje van de baby beluisteren. Als iedereen haar persoonlijke controles heeft gehad, begint het gezamenlijke deel. Dat gebeurt op een interactieve manier; er is veel tijd en ruimte om ervaringen en informatie met elkaar uit te wisselen.

Voor wie

Iedere zwangere kan kiezen voor Centering Zwangerschap. Het maakt niets uit of je al oudere kinderen hebt, wat je leeftijd is of wat je achtergrond is. Als je al eerder zwanger bent geweest is de meeste informatie waarschijnlijk niet nieuw voor je, maar je kunt wel je eigen ervaringen inbrengen.
Ook wanneer je je zwangerschapscontroles hebt bij de gynaecoloog kun je je aanmelden voor Centering Zwangerschap.

Het eerste half uur van iedere bijeenkomst zijn partners ook van harte welkom bij de medische controles. Verder zullen er enkele bijeenkomsten zijn waar de aanwezigheid van partners ook wenselijk is.

Wat levert het je op

 • Actieve betrokkenheid bij de zorg. Je leert hoe je een positieve invloed kunt hebben op de ontwikkeling en gezondheid van je baby en jezelf. Je bent meer betrokken bij je eigen controles. Je leert je bloeddruk meten en weegt jezelf bij aanvang van de bijeenkomsten. Je houdt je eigen zwangerschapskaart bij en volgt hiermee je gezondheid.

 • Elkaar steunen en kennis uitwisselen. Gezamenlijk worden onderwerpen besproken die belangrijk zijn voor jou, je zwangerschap en je baby. Je ontmoet andere zwangere vrouwen waardoor je ervaringen kunt delen en elkaar kunt steunen. Door het horen van elkaars vragen aan de verloskundige leer je meer dan bij een één-op-één afspraak. Dit zorg voor meer zelfvertrouwen.

 • Vaste dag en tijdstip. De bijeenkomsten vinden plaats op een vaste dag en tijd. Dit is vooraf bekend tot het einde van je zwangerschap. We beginnen en eindigen altijd op tijd.

 • Beter contact met je verloskundige. Je hebt langer contact met de verloskundige dan tijdens de één-op-één controles. Je kunt dus meer vragen stellen en langer over iets doorpraten. Dat is niet alleen prettig voor jou, maar ook belangrijk voor de verloskundige: zij hoort meer en kan beter begrijpen wat er voor jou en de andere vrouwen belangrijk is.

 • Betere uitkomsten van de zwangerschap. Uit onderzoek in Amerika blijkt dat CenteringZorg betere uitkomsten geeft. Ook in Nederland zijn de uitkomsten van de zwangerschap beter. Er worden bijvoorbeeld minder kinderen te vroeg geboren. Ook blijkt dat de meeste vrouwen deze manier van zorg heel fijn vinden.

 • En bovenal: Het is gewoon leuk!

Samenvatting

CenteringZwangerschap is een programma dat de medische controles combineert met alle informatie rondom zwangerschap, bevalling en babytijd. Daarnaast kun je al je vragen stellen en ervaringen delen met vrouwen die rond dezelfde periode zijn uitgerekend. Hier komen veel voordelen bij kijken:

 • Je bent actief betrokken bij de zorg; Je leert hoe je gezondere keuzes kunt maken voor jezelf, je zwangerschap en je baby.

 • Elkaar steunen en kennis uitwisselen; Je ontmoet andere zwangere vrouwen waardoor je ervaringen kunt delen en elkaar kunt steunen.

 • Vaste dag en tijdstip; Deze zijn vooraf bekend tot het einde van je zwangerschap. Je hoeft niet meer te wachten op een controle.

 • Beter contact met je verloskundige; Je hebt langer contact met de verloskundige dan tijdens de een-op-een controles. Dat is niet alleen prettig voor jou, maar ook belangrijk voor de verloskundige: zij hoort meer en kan beter begrijpen wat er voor jou en de andere vrouwen belangrijk is.

 • Betere uitkomsten van de zwangerschap; Er worden bijvoorbeeld minder kinderen te vroeg geboren. Ook blijkt dat de meeste vrouwen deze manier van zorg heel fijn vinden.

Wil je nog meer informatie, lees verder op www.samenweetjemeer.nl

Goed om te weten…

Voor partners

Als partner ben je natuurlijk van harte welkom tijdens het eerste half uur van de bijeenkomst. Daarnaast kan het zijn dat wordt besloten om partners ook tijdens een aantal themabijeenkomsten deel te laten nemen. Deze afspraak wordt tijdens een van de eerste bijeenkomsten door de zwangeren gemaakt. Wij vinden het belangrijk om ook jouw vragen te horen. Dit kan tijdens het moment van medische controles. Wanneer je niet aanwezig kunt zijn bespreek dan samen je vragen en schrijf ze eventueel op. In het zwangerschapsboekje van Centering zwangerschap staan de onderwerpen die besproken worden.

Lezen/kijken/luisteren

Niet vergeten

 • Als je tussen de 12 en 16 weken zwanger bent kun je deelnemen aan een centering-groep.

 • In de zwangerschap krijg je vrij voor het bezoek aan een verloskundige of gynaecoloog. Er is een brief voor werkgevers waarin wordt uitgelegd waarom het belangrijk is om mee te doen aan CenteringZwangerschap.

 • Centering zwangerschap is voor iedereen, ook wanneer je al eerder kinderen hebt gekregen kan jouw bijdrage waardevol zijn.