Gefeliciteerd, je zwangerschaps­­­test is positief!

Zeker wanneer het je eerste zwangerschap is heb je misschien geen idee wat je nu moet doen en hoe het verder gaat. Het kan je erg onzeker maken ook al is de zwangerschap nog zo gewenst. Je emoties gaan alle kanten op, je voelt je mogelijk anders, misselijk of erg moe. Het hoort er allemaal bij.

Misschien heb je al een boel vragen en wil je weten wat je kunt verwachten en wat belangrijk is voor jou en je kindje. Op deze pagina vind je informatie die voor dit moment belangrijk is. Ook kun je hier meer lezen over ons unieke Nederlandse verloskundige systeem.

Afspraak maken

Als je zwanger bent kun je zelf contact opnemen en een afspraak maken met ons. Je hebt hiervoor geen verwijzing van de huisarts nodig.

Je bent vrij om zelf een verloskundige te kiezen. Vaak maak je op basis van ervaring van anderen of de website van een praktijk een keuze. Op de website staat vaak meer info over de verloskundigen en welke extra aandachtspunten zij hebben. Denk aan: avondspreekuur, echo in eigen praktijk, borstvoedingsspreekuur en kinderwensspreekuur. Meer informatie over wie wij zijn vind je bij over ons.

Het Nederlands Verloskundig Systeem

In Nederland hebben we een uniek verloskundig systeem: we gaan uit van het natuurlijke proces van zwangerschap en geboorte, vrouwen kunnen (meestal) zelf kiezen waar ze bevallen. Verloskundigen zijn vrijgevestigd en werken zelfstandig. Ze zijn net als huisartsen opgeleid om een poortwachtersfunctie te vervullen. Hier door wordt er niet onnodig gebruik gemaakt van duurdere medische zorg.

Wat doet de verloskundige?

  • De verloskundige begeleidt, adviseert en ondersteunt je vóór, tijdens en na je zwangerschap.

  • Zij werkt aan de beste zorg voor jou en je baby; ze controleert jouw gezondheid en die van je baby.

  • De verloskundige is er om naar je te luisteren; bespreek al je vragen, verwachtingen, wensen maar misschien ook angsten met haar, je hebt een vertrouwensband met haar.

Zwangerschaps­kwaaltjes

Vaak merk je aan kleine ongemakken dat je echt zwanger bent en dat er wat verandert in je lijf! Deze zwangerschapskwaaltjes zijn vaak onschuldig en komen regelmatig voor. Wil je weten of het erbij hoort en wat je eraan kan doen? Check onze FAQ (Frequently Asked Questions), daar vind je ongemakken die regelmatig voorkomen.

GEZOND LEVEN

Wel doen

  • Je kindje ontwikkelt in de eerste weken van de zwangerschap alle organen en het centrale zenuwstelsel. Daarom is het belangrijk gezond en fit te blijven. Dat kun je doen door;

    • Gezond en gevarieerd eten, je hoeft niet voor twee te eten. De schijf van 5 kan je helpen
    • Vitamines: Slik tot 10 weken zwangerschap dagelijks 400 mcg foliumzuur om het sluiten van het ruggetje van je kind te bevorderen.
  • Slik tijdens de hele zwangerschap dagelijks 10 microgram Vitamine D. Dit bevordert de opname van calcium uit je voeding.

  • Wanneer je graag een multivitamine gebruikt, neem er dan een speciaal voor zwangere vrouwen.

  • Bewegen: Blijf tijdens je zwangerschap lekker doorsporten zoals je gewend bent, wanneer je niet zo’n sporter bent probeer dan met bijvoorbeeld wandelen of fietsen in beweging te blijven.

  • Mondverzorging: Het is belangrijk je tandvlees en tanden gezond te houden tijdens de zwangerschap. Door hormoonveranderingen in de zwangerschap heb je meer kans op het krijgen van tandvleesontstekingen. Het tandvlees gaat hierdoor sneller bloeden en is gevoeliger. Maak zo nodig een extra afspraak bij de tandarts of mondhygiëniste.

Niet doen

  • Bepaalde voedingsmiddelen kun je beter vermijden: Eet geen kazen van rauwe melk (‘au lait cru’) gemaakt. In rauwe melk kan de listeriabacterie groeien. Besmetting met deze bacterie kan schadelijke gevolgen hebben voor de baby. Gepasteuriseerde melk of kazen van gepasteuriseerde melk kun je zonder risico gebruiken. Eet geen rauw of rosé gebakken vlees (zoals filet Américain of rosbief ). Eet liever geen lever; hooguit éénmaal per dag een product waar lever in is verwerkt. In lever zit veel vitamine A. Teveel vitamine A kan schadelijke gevolgen voor de baby hebben.

  • Als je zwanger bent en je wilt vasten, bespreek dit dan met ons. Wanneer je zwanger bent is vasten vaak niet verstandig.

  • Advies is geen alcohol en niet roken. Alcohol kan in kleine hoeveelheden al schadelijk zijn voor je ongeboren baby.. Ook heb je meer kans op een miskraam als je alcohol drinkt als je zwanger bent. Roken tijdens de zwangerschap is schadelijk voor de baby. Zelf roken, maar ook aanwezig zijn in een rokerige omgeving beïnvloedt de zwangerschap nadelig.

  • Medicijnen: Tijdens de zwangerschap moet je zorgvuldig zijn met het gebruik van medicijnen. Sommige stoffen hebben namelijk al vroeg in de zwangerschap invloed op de ontwikkeling van de baby. Vertel ons welke medicijnen je gebruikt. Het is ook nuttig om de apotheek te informeren dat je zwanger bent. Bij pijnklachten kun je paracetamol gebruiken.

  • Kattenbak en tuinieren: In uitwerpselen van (vooral jonge) katten komt een parasiet voor die toxoplasmose kan veroorzaken. Toxoplasmose kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Bij het verschonen van de kattenbak en het werken in de tuin is het belangrijk handschoenen te dragen. Beter nog: laat liever iemand anders de kattenbak verschonen. Ook een zandbak kan een bron zijn van toxoplasmose. Besmetting tijdens de zwangerschap kan gevolgen hebben voor de baby. Als je eerder toxoplasmose hebt gehad, ben je tegen deze ziekte beschermd.

  • Risico’s op je werken: In de eerste drie maanden van je zwangerschap is je ongeboren baby erg kwetsbaar. De kans op een aangeboren afwijking is dan het grootst. De schadelijke effecten van straling, chemische stoffen en infecties ontstaan vooral in deze eerste periode. Maar ook in de maanden daarna kan de gezondheid van je baby gevaar lopen door situaties op je werk. Dat geldt bijvoorbeeld voor het werken in ploegendienst, lawaai of lichamelijk zwaar werk. Pas daarom gedurende je hele zwangerschap goed op voor de risico’s op je werk.

Goed om te weten…

Voor partners

Vooral vroeg in de zwangerschap verandert er veel in de hormoon­huis­houding. Vaak ontstaan er zwanger­schaps­kwaaltjes die vervelend maar gelukkig niet schadelijk zijn. Door hormonen kan het zijn dat je vrouw/vriendin nu anders reageert. Meestal gaat het vanzelf over rond 12-14 weken. Heb begrip voor haar en wees een beetje extra lief.

Niet vergeten

  • Slik tot 10 weken zwangerschap dagelijks 400 microgram foliumzuur om het sluiten van het ruggetje van je kind te bevorderen.

  • Slik tijdens de hele zwangerschap dagelijks 10 microgram Vitamine D. Dit bevordert de opname van calcium uit je voeding.

  • Vertel je huisarts, tandarts en apotheek dat je zwanger bent.

  • Drink elke dag 1,5- 2 liter water of groene thee

  • Meld je aan bij moeders voor moeders en help zo vrouwen die niet zelf zwanger kunnen worden