Zwangerschapsecho’s
In onze praktijk kun je terecht voor medische echo’s en pretecho’s.
Voor een echo wordt een transducer (soort microfoon) gebruikt die geluidsgolven met een hoge frequentie uitzendt. Deze geluidsgolven worden niet door het menselijk oor gehoord. Er bestaan twee soorten transducers: één maakt afbeeldingen via de buikwand ( uitwendige echo) en de andere is een dun en langwerpige transducer die in de vagina wordt ingebracht (inwendige echo). Bij beide echo’s kaatsen de inwendige organen de geluidsgolven terug, waardoor de organen zichtbaar worden op een monitor. Door middel van een echo kan de baarmoeder en haar omgeving, baby, moederkoek en de hoeveelheid vruchtwater in de baarmoeder worden bekeken.
Meestal wordt de echo gewoon via de buik gedaan. Maar ben je minder dan 10 weken zwanger, of ligt de baarmoeder diep in de buik, dan wordt er, indien je dit goed vindt, met de inwendige echo worden gekeken. Een inwendige echo is niet pijnlijk en niet schadelijk voor de zwangerschap.
Voor een echo via de buik is het fijn als je blaas iets gevuld is. De volle blaas tilt de baarmoeder wat omhoog, waardoor het kindje beter te zien is. Bij de vaginale echo zit een volle blaas in de weg, we vragen je van te voren om uit te plassen.
Niet alle aandoeningen zijn met een echo te zien. Het kan zijn dat sommige aandoeningen (nog) niet zichtbaar zijn op het moment dat de echo wordt gemaakt. Ook kan het gebeuren dat er aandoeningen worden gemist. Kortom, ook al ziet alles er normaal uit op de echo, het is geen garantie dat de baby gezond is en/of goed groeit.
Echoscopie is een veilige onderzoeksmethode. Er zijn geen schadelijke gevolgen voor moeder of kind bekend bij het maken van echo’s. Een garantie dat onbekende effecten nooit zullen optreden, is niet te geven.
Medische echo’s
Standaard worden 3 medische echo’s aangeboden:
Daarnaast kan je verloskundige om medische redenen besluiten tot het maken van de volgende diagnose echo’s:
Alle echo’s zijn momentopnames, er kunnen helaas altijd dingen gemist worden.
Standaard echo’s
Termijnecho
De termijnecho wordt gemaakt tussen de 10 en 13 weken. De echo vindt plaats bij ons in de praktijk. De bedoeling is om het kindje te meten en zo de uitgerekende datum vast te stellen. Ook wordt er al gekeken naar een aantal ontwikkelingskenmerken zoals o.a. bewegingen, aanwezigheid van beide armen en benen, vulling van de maag en blaas en de hoeveelheid vruchtwater. Zijn er bijzonderheden tijdens deze echo dan wordt dat met je besproken. De kosten voor deze echo wordt vergoedt door de zorgverzekeraar.
13 weken echo
De 13 weken echo kan gemaakt worden na de termijn echo en bij een zwangerschapsduur vanaf twaalf weken en drie dagen tot en met veertien weken en drie dagen zwangerschap.
Bij de 13 weken echo bekijkt de echoscopist jullie kindje van top tot teen. De echoscopist kijkt bij een 13 weken echo bijvoorbeeld naar de schedel, het hart, de buik, de armen en benen en de wervelkolom. Ook kijkt de echoscopist naar de placenta en of het vruchtwater normaal is. De uitslag van de 13 weken echo wordt direct gegeven maar geeft geen zekerheid. De echoscopist kan niet alles zien. Als zij geen afwijkingen ziet, is dit geen garantie voor een gezond kind. De echo brengt geen risico’s met zich mee. De echo wordt vergoed door de zorgverzekeraar.
Een afwijkende uitslag
Ziet de echoscopist iets wat een afwijking kan zijn? Dan krijg je altijd vervolgonderzoek aangeboden, want de uitslag van de 13 weken echo geeft geen zekerheid. Het is niet altijd duidelijk of het echt een afwijking is. En als het een afwijking is, hoe ernstig deze is en wat dat dan voor jullie kindje betekent. Je beslist altijd zelf of je vervolgonderzoek wilt.
De 13 weken echo wordt in een specialistisch echocentrum of ziekenhuis gemaakt. Hiervoor heb je een verwijzing nodig van ons. Het is belangrijk dat we je eerst goed uitleg geven (counseling) over deze medische echo. Na deze uitleg wordt de verwijzing voor je gemaakt en kun je een afspraak maken voor de echo. In Nederland kan je alleen kiezen voor de 13 weken echo als je meedoet aan de wetenschappelijke IMITAS studie. Die studie onderzoekt wat de voor- en nadelen zijn van de 13 weken echo.
In onze regio werken wij samen met screeningscentrum IRIS in Tiel. Daarnaast is het mogelijk om voor de 13 weken echo verwezen te worden naar het Antonius ziekenhuis locatie Nieuwegein of Leidsche Rijn.
Meer informatie over de 13 weken echo kun je hier lezen ‘13 weken echo‘.
20 weken echo
Bij de 20 weken echo bekijkt de echoscopist jullie kindje van top tot teen. Ze kijkt of er mogelijk lichamelijke afwijkingen te zien zijn. Afwijkingen die meestal goed te zien zijn: open rug, open schedel, breuk of gat in de buikwand, breuk of gat in het middenrif, klompvoet, hazenlip, afwezigheid of afwijking van de nieren, afwijkingen aan de armen of benen, afwijkende ontwikkeling van de botten en hartafwijkingen. Ook wordt gekeken of de baby goed groeit en of er voldoende vruchtwater is en waar de moederkoek in de baarmoeder is aangelegd. De 20 weken echo is een redelijk betrouwbare methode om ernstige aangeboren afwijkingen te ontdekken. De echoscopist kan niet alles zien. Als zij geen afwijkingen ziet, is dit geen garantie op een gezond kind. De echo brengt geen risico’s met zich mee. De echo wordt vergoed door de zorgverzekeraar.
Een afwijkende uitslag
Als bij de 20 weken echo iets afwijkend wordt gezien, zijn de gevolgen voor het kind niet altijd meteen duidelijk. Meestal wordt vervolgonderzoek geadviseerd. De echoscopist neemt hiervoor contact met ons op. Wanneer je dit wenst zullen we dan vervolgonderzoek voor je regelen. Na afloop van het vervolgonderzoek is er meestal meer duidelijk. Voor vragen of ondersteuning kun je dan ook bij hen terecht. Bij elk onderzoek bepaal je zelf of je dit wilt.
De 20 weken echo wordt in een specialistisch echocentrum of ziekenhuis gemaakt. Hiervoor heb je een verwijzing nodig van ons. Het is belangrijk dat we je eerst goed uitleg geven (counseling) over deze medische echo. Na deze uitleg wordt de verwijzing voor je gemaakt en kun je een afspraak maken voor de echo. In onze regio werken wij samen met screeningscentrum IRIS in Tiel. Daarnaast is het mogelijk om voor de 20 weken echo verwezen te worden naar het Antonius ziekenhuis locatie Nieuwegein of Leidsche Rijn.
Meer informatie over de 20 weken echo kun je hier lezen ‘20 weken echo‘.
Diagnose echo’s
Vroege echo
Wanneer je eerder een miskraam hebt gehad of wanneer je bloedverlies hebt dan bieden wij je een vroege echo. Deze echo is bedoeld om te kijken of het vruchtje in de baarmoeder groeit, het hartje klopt en of er aanwijzingen zijn voor andere bijzonderheden. Het is mogelijk dat deze echo via de vagina wordt gemaakt om een goed beeld te krijgen. Alleen op medische indicatie wordt deze echo vergoed door de zorgverzekeraar.
Groei echo
Als je in het verleden een kindje hebt gekregen dat te licht of te zwaar van gewicht was kan het ook zijn dat je in aanmerking komt voor de groei echo. Ook als wij vermoeden dat je kindje niet goed groeit, of te snel groeit dan wordt er een groei-echo ingepland. Tijdens de groei echo worden er verschillende metingen gedaan om te bepalen of je kind (nog) de juiste groei-curve volgt qua gewicht. Er wordt ook gekeken naar de bewegingen van het kindje en de hoeveelheid vruchtwater wordt gemeten. Alleen op medische indicatie wordt deze echo vergoed door de zorgverzekeraar.
Liggingsecho
De liggingsecho wordt rond 35-36 weken verricht. Er wordt gekeken of je kindje in hoofdligging ligt, dus met het hoofd naar beneden. Wanneer dit niet zo is spreken we van een stuitligging of dwarsligging. Wij zullen je dan informatie geven over de mogelijkheid om je baby te draaien naar hoofdligging, de uitwendige versie. Verder beoordelen we ook de aanwezige hoeveelheid vruchtwater.