Je wilt graag zwanger worden

Waarschijnlijk zo snel en gezond mogelijk. De meeste vrouwen (80-90%) zijn binnen één jaar zwanger wanneer ze regelmatig vrijen zonder voorbehoedsmiddel. De kans om zwanger te worden is het grootst als je vrijt om de 2-3 dagen in de zes dagen vóór de eisprong. Een eisprong is bij een regelmatige cyclus 2 weken voor het begin van de volgende menstruatie.

We geven je graag meer informatie over de cyclus en hoe je gezond aan de zwangerschap kunt beginnen. Heb je nog vragen of heb je al langere tijd een kinderwens en lukt het (nog) niet om zwanger te worden, neem dan gerust contact met ons op voor een afspraak op het kinderwensspreekuur.

Belangrijk om te weten

  • 80-90% van de stellen die regelmatig (om de 2-3 dagen) vrijt wordt zwanger binnen een jaar

  • Start bij en zwangerschapswens altijd met dagelijks slikken van 400 microgram foliumzuur

  • Wanneer je stopt met roken alcohol en drugs vergroot je je kansen op een (gezonde) zwangerschap

Cyclus en vruchtbare periode

Iedere menstruatiecyclus maakt je lichaam zich klaar voor een mogelijke zwangerschap. Tijdens deze cyclus komt een rijpe eicel vrij. Dit wordt de eisprong of de ovulatie genoemd. De rijpe eicel kan bevrucht worden door een spermacel. Het zaad van de man kan tot ongeveer 5 dagen blijven leven in je lichaam. De eicel is de eerste uren na de ovulatie het meest vruchtbaar, daarna wordt de kans op bevruchting snel kleiner. Als je wilt weten wanneer je vruchtbare dagen zijn, is het daarom van belang om te weten wanneer je ovulatie is.

De eisprong is in de regel 14 dagen voor de eerste dag van je volgende menstruatie. Dit betekent dat als je een cyclus van 28 dagen hebt, je eisprong waarschijnlijk rond dag 14 is.

Een gezonde start, een gezonde leefstijl

Moeder natuur zorg er voor dat bijna elke kind gezond geboren wordt. Maar er zijn een aantal dingen die je zelf al voor de zwangerschap kunt doet om deze kans zo groot mogelijk te maken. Een gezonde toekomst van je kind begint al vanaf dag nul in de baarmoeder. Dus is het goed om, ook in de periode dat je nog niet weet dat je zwanger bent, bewust bezig te zijn met een gezonde leefstijl. Hiermee leg je een goede basis voor een gezond leven van je kind. Je baby kan namelijk nadelige gevolgen ondervinden van jouw ongezonde leefstijl. Zo heeft je baby meer kans op bijvoorbeeld vroeggeboorte of een te laag geboortegewicht. Op de kinderleeftijd heeft je kindje meer kans op overgewicht of astma. Gelukkig kan je er zelf heel goed wat aan doen om een gezonde groeiomgeving voor je kindje te creëren en bovenstaande gevolgen te voorkomen. Dit kan je doen door bewust met je leefstijl bezig te zijn.

Kinderwens­spreekuur

Vind je het lastig om je cyclus te begrijpen, gebruik je bepaalde medicijnen, komen er erfelijke aandoeningen in de familie voor? Ook voordat je zwanger bent, kun je bij ons terecht met vragen over (gezond) zwanger worden. Tijdens het kinderwens spreekuur bespreken we verschillende onderwerpen met je en beantwoorden we je vragen.

Een goede voorbereiding op de afspraak is daarom nodig. Een handige hulp is de website van Zwangerwijzer. Vul de vragenlijst in op deze website en mail deze voorafgaand aan je afspraak naar ons.

Meld je aan voor het kinderwensspreekuur, vul het contactformulier in.

Aanmelden
Aanmelden

Veranderingen tijdens je vruchtbare periode

  • Sommige vrouwen voelen hun eisprong (ovulatie), links of rechts in de onderbuik net boven de lies. 1 op de 5 vrouwen ervaart ovulatiepijn. Die ovulatiepijn duurt meestal een uur lang. Ook kun je tijdens de ovulatie bloedverlies hebben, maar dat gebeurt lang niet bij iedere eisprong. Het is een lichte bloeding en toont zich in een bruine of paarskleurige afscheiding

  • Veranderingen van je baarmoederslijm; tijdens je hele cyclus verandert de samenstelling van je baarmoederslijm. Soms is het wit of gelig. Tijdens je ovulatie is het slijm helder, doorzichtiger en elastischer. Dit kun je eenvoudig zelf checken: als je tussen twee vingers draden kunt trekken van het slijm, betekent dat dat je op je vruchtbaarst bent.

  • Je temperatuur stijgt een beetje vóór de eisprong. Omdat het slechts om tienden van graden van verschil gaat, is het wel lastig om dit te herkennen. Daarom is het handig om tijdens de cyclus enkele malen je temperatuur te meten. Heb je een verschil ontdekt, dan heb je waarschijnlijk je eisprong gevonden!

  • Je zin in seks is verhoogd. Gedurende je eisprong gieren de hormonen door je lichaam. Hierdoor krijg je een hoger libido en heb je dus veel meer zin in seks. Je lichaam geeft hiermee aan dat je het beste nu seks kunt hebben, want nu ben je op je aller-vruchtbaarst. Een handig seintje van moeder natuur!

Goed om te weten…

Voor partners

Ook voor jou is een gezonde leefstijl erg belangrijk om de kansen op een zwangerschap te vergroten. Dus stop met roken, alcohol en drugs. Zorg voor een gezond gewicht en beweeg regelmatig. Wanneer je bepaalde medicijnen gebruikt heeft dit mogelijk ook invloed op de zwangerschapskansen, overleg hierover evt met je huisarts. Wanneer je werkt met gevaarlijk stoffen is het ook belangrijk om uit te zoeken of deze van invloed zijn.

Lezen/kijken/luisteren

Niet vergeten

  • Probeer je zwanger te worden, maar wil je niet bijhouden wanneer je vruchtbare dagen zijn? Vergroot dan je kans op een zwangerschap door iedere 2 à 3 dagen te vrijen. Op deze manier is het zeer waarschijnlijk dat je minimaal 2 keer vrijt tijdens je vruchtbare dagen en 1 keer tijdens je meest vruchtbare periode.

  • Neem dagelijks 400 microgram foliumzuur

  • Zorg voor een gezonde leefstijl