Thuis bevallen of in het ziekenhuis?

Hier vind je informatie om je goed voor te bereiden op de bevalling. Want deze komt nu echt in zicht. Een goede voorbereiding is het halve werk. Praat erover met je partner, met ons, met je moeder en vriendinnen. Lees erover en maak wanneer je dat wilt je eigen geboorteplan. En het belangrijkste: vertrouw op jezelf en je lichaam; je kunt het!

Beval waar je je fijn voelt!

In de meeste gevallen mag je zelf kiezen waar je wilt bevallen; thuis of in het ziekenhuis. Het belangrijkste is dat je je goed kunt ontspannen en veilig voelt. Wanneer je je ontspannen en veilig voelt maak je namelijk de meeste oxytocine (weeënhormoon)  aan en beval je het beste.

Onderzoek heeft aangetoond dat thuis bevallen even veilig is als in het ziekenhuis. Bovendien vinden er minder (onnodige) medische ingrepen plaats bij een thuisbevalling. Tijdens een bevalling thuis krijgen we assistentie van een kraamverzorgster van het bureau waar je je ingeschreven hebt. We hebben als verloskundigen alle middelen bij de hand voor de veiligheid van moeder en kind tijdens een thuisbevalling.

Wil je in het ziekenhuis bevallen dan kan dat ook met ons. Mogelijk vind je dit prettiger. Ook dan verloopt het eerste gedeelte van de bevalling thuis en gaan we naar het ziekenhuis op het moment dat dit het beste lijkt. Dit tijdstip bepalen we samen aan de hand van de omstandigheden; bijvoorbeeld het verloop van een eerdere bevalling, snelheid van de ontsluiting, naar welk ziekenhuis, situatie op de weg etc. Ook in het ziekenhuis krijgen we assistentie van de kraamverzorgster, wij bellen haar wanneer het nodig is om te komen voor deze assistentie.

Medische indicatie

Het kan ook zijn dat er een medische indicatie is om in het ziekenhuis te bevallen, wanneer dit van te voren bekend is wordt dit met je besproken. Soms ontstaat er tijdens de bevalling een medische indicatie (jullie kindje heeft bijvoorbeeld in het vruchtwater gepoept of de ontsluiting vordert niet zoals verwacht). Als dit zich voordoet bespreken we dit met je en geven we hier uitleg over. Meestal betekent dit ook dat we de zorg voor de bevalling moeten overdragen aan de klinisch verloskundige of gynaecoloog van het ziekenhuis. Er vinden dan extra controles plaats tijdens de bevalling en er zijn mogelijk extra handelingen nodig om de bevalling voorspoedig te laten verlopen.

Mocht je in het ziekenhuis willen bevallen of heb je een medische indicatie, dan kun je gebruik maken van de voorlichtingsavond die in het betreffende ziekenhuis gegeven wordt. Kijk op de site van het ziekenhuis voor actuele data en tijden of in onze agenda.

Doe-dingen-lijstje

Wanneer de bevalling eenmaal is begonnen komen we eerst thuis kijken. Pas op dat moment besluit je (of misschien wij) waar de bevalling gaat plaatsvinden

Ongeacht wáár je gaat bevallen vragen wij je een aantal zaken voor te bereiden:

  • Zet het spoednummer in jullie beider telefoon.

  • Zorg voor eigen vervoer.

  • Richt de slaapkamer of kamer waar je gaat bevallen zo in dat we (liefst) aan twee kanten naast het bed kunnen lopen, maar in ieder geval langs één zijde.

  • Je hebt een kraampakket ontvangen of deze zelf aangeschaft; laat alles bij elkaar in de doos dan kunnen we het makkelijker vinden mochten we het nodig hebben.

  • Regel oppas voor andere kinderen en/of huisdieren.

  • Zorg dat vanaf 37 weken je bed op klossen staat.

  • Zet een tasje klaar voor het ziekenhuis, ook als je thuis wilt bevallen. We hebben een lijstje voor je gemaakt wat er in de tas moet zitten.

  • TIP: leg een briefje op de ziekenhuistas met de laatste spulletjes die er nog in moeten.

Geboorteplan

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die zich goed hebben voorbereid op de bevalling en goed geïnformeerd zijn, goed terug kijken op hun bevalling, zich meer betrokken voelden en meer tevreden zijn over het verloop. Ook is het belangrijk je partner te betrekken in de voorbereiding, zodat ook je partner er goed op terug kan kijken straks. Praat er samen over; wat verwachten jullie van de bevalling en van elkaar.

Je kunt je ideeën over de bevalling bijvoorbeeld vastleggen in een geboorteplan. In dit plan (bij voorkeur 1 A4-tje om het leesbaar te houden in korte tijd) schrijf je je wensen en gedachten over de bevalling op.  Het is bedoeld voor jezelf, je partner, voor ons of andere zorgverleners wanneer we je moeten overdragen. Door het geboorteplan laat je zien wat voor jou belangrijk is. Degene die je bevalling begeleidt kan hier zoveel mogelijk rekening mee houden.

Soms loopt het anders dan je had bedacht, er kunnen zich (spoed)omstandigheden voordoen zodat er van het plan wordt afgeweken. Dit wordt altijd met je besproken. Er wordt ook dan waar mogelijk nog rekening gehouden met je wensen en behoeften uit het plan. Rond 35 weken (na de liggingsecho) maken we tijd om je geboorteplan te bespreken wanneer je dit hebt. We doen dit expres rond deze periode. We maken namelijk dan de liggingsecho waarbij met enige zekerheid wordt vastgesteld dat jullie kindje in optimale positie ligt (met het hoofdje naar beneden) voor een geboorte onder onze begeleiding. Belangrijk: meestal blijven kinderen na deze periode in deze positie liggen, maar er zijn natuurlijk uitzonderingen. Een echo biedt dus geen garantie!

Tips bij het schrijven

  • Lees over de bevalling voor je gaat schrijven, dan heb je meer kennis over mogelijkheden. Bij van buik tot baby “bevalling en geboorte” vind je meer links naar betrouwbare informatie.

  • Maak het niet te lang; liefst 1 A4-tje, schrijf alleen wat echt belangrijk voor je is zoals wat vind je fijn, waar kijk je naar uit en wat vind je spannend, waar kijk je tegenop?

  • Stuur het plan ons digitaal en maak een printje voor in je mapje bij je zwangerschapskaart.

De baby ligt in stuit

Sommige baby’s zijn wat eigenwijs. En gaan om welke reden dan ook niet vanzelf met hun hoofdje naar beneden liggen. Ze liggen dan in stuit of soms zelfs dwars. Er bestaat dan een mogelijkheid om het kindje te helpen draaien naar de juiste positie. We noemen dit een versie. Er zijn verloskundigen en gynaecologen die hier speciaal zijn voor opgeleid; versiekundigen. Wanneer we bij de liggingsecho opmerken dat je kindje met zijn billen beneden ligt of dwars dan verwijzen we je als je dit wilt naar een versiekundige.  Zij zullen beoordelen of het mogelijk is het kindje uitwendige te draaien. Wanneer de versie slaagt mag je over het algemeen weer terug onder onze begeleiding voor het laatste stukje van je zwangerschap en de begeleiding van je bevalling.

Hielprik-, en gehoor­screening

In de kraamweek (meestal tussen dag 5 en 7) wordt wanneer je dat wilt de hielprik en de gehoortest afgenomen bij jullie kindje. Er komt een verpleegkundige thuis langs om deze tests af te nemen.

Bij de hielprik wordt er uit de hiel een beetje bloed afgenomen bij je kindje. Dit bloed wordt onderzocht op een aantal zeldzame, ernstige ziektes. De meeste ziektes zijn niet te genezen maar wel te behandelen met bijvoorbeeld medicijnen of een dieet. Tijdige opsporing en behandeling van deze ziektes voorkomt of beperkt zeer ernstige schade aan de lichamelijke en verstandelijke ontwikkeling van jullie kindje. Het is daarom ook belangrijk om mee te doen aan de test.

Bij de gehoorscreening wordt dmv een klein dopje in het oor van je kindje gemeten of hij/zij goed genoeg hoort om te leren praten. Het resultaat is meteen bekend. Soms lukt een test niet in één keer en moet hij worden herhaald. Dit kan bijvoorbeeld komen door water in het oor of een propje smeer. Het wil dus niet zeggen als een test niet in één keer lukt dat er iets aan de hand is.

Belangrijk om te weten:

Het kan zijn dat je zorgverzekeraar je een rekening stuurt voor een eigen bijdrage wanneer er geen medische indicatie was voor een ziekenhuisbevalling. Wil je geen verrassingen, vraag er dan van tevoren naar bij je verzekeraar. Of kijk op zorgwijzer.

Goed om te weten…

Voor partners

Mogelijk heb je al ideeën over de plaats van de bevalling, het is belangrijk dat jullie je samen prettig voelen tijdens de bevalling, dus jouw mening doet er zeker toe! Als jullie een geboorteplan schrijven dan horen jouw wensen hier natuurlijk ook in thuis. Dus denk en schrijf samen.

Maak een avond vrij om mee te gaan naar een voorlichtingsavond wanneer jullie in het ziekenhuis willen bevallen. Zo krijg ook jij gevoel bij de plek waar de grote dag straks mogelijk gaat plaatsvinden.

Lezen/kijken/luisteren

Niet vergeten

  • Check het doe-dingen- lijstje.

  • Zet een tasje voor het ziekenhuis klaar.

  • Denk na over het schijven van een geboorteplan en praat erover met je partner.

  • Informeer bij je verzekeraar naar evt kosten voor eigen risico bij een ziekenhuis bevalling.

  • Folder lezen over de hielprik-, en gehoorscreening.