Je wordt vader!

Je bent natuurlijk heel blij en kijkt uit naar de komst van jullie kindje maar het kan je ook onzeker maken. Wat staat je te wachten, ben je een goede vader, heb je nog een leven als je kindje geboren is? Er gaat een hoop veranderen dat is duidelijk, maar anders is niet meer dan gewoon anders.

Het is een periode met allerlei emotionele en lichamelijke veranderingen. Bij je vrouw/vriendin, maar ook bij jou.

Veranderingen bij jou tijdens de zwangerschap

Wist je dat ook jouw hormonen veranderen? Nooit bij stil gestaan natuurlijk, het gebeurt ook onbewust. Eigenlijk wordt je een beetje softer. Uit onderzoek is gebleken dat zodra je vader wordt, je minder testosteron aanmaakt. Uiteindelijk wordt het wel weer wat hoger, maar het komt nooit meer op het oude niveau van vóór de komst van jullie kindje.

Tijdens de zwangerschapsperiode stijgt je cortisol (stress-hormoon) ook een beetje. Voor al in de eerste periode nadat je hebt gehoord dat je vader gaat worden. Het cortisol komt vrij als reactie op stress en zorgt ervoor dat je stress beter aankunt. De hersenen passen zich als het ware aan om het nieuws dat je vader wordt te kunnen verwerken.

Je gaat je ook verantwoordelijker voelen, je hebt straks de zorg voor een nieuw leventje. Je wilt het beste voor je kind en gaat een omgeving creëren waarin dit het beste lukt.

Ook jij krijgt te maken met gewichtstoename; je zwangert een beetje mee. Gemiddeld 1.5-2 kg blijkt uit onderzoek. Men denkt dat het komt doordat leefstijl en eetgewoontes veranderen en er wordt minder tijd gemaakt om te sporten.

Veranderingen voor jou tijdens de bevalling

In Nederland is het gebruikelijk en gewenst dat je er bij bent tijdens de bevalling. Maar wat kun je precies doen en wat moet je vooral niet doen. Daar is een hele leuke cursus voor ontwikkeld “aanpakken voor aanstaande vaders”. Hier krijg je in twee avonden handvatten en praktische tips.  Zo kom je goed beslagen ten ijs!

Veranderingen voor jou na de geboorte

Ook na de bevalling verandert er veel.  Ineens hebben jullie een kleine hummel in huis; die constant verzorgd moet worden en die compleet afhankelijk is van jullie. Dat is even wennen en dat kan onzekerheid met zich meebrengen. Ook kun je het gevoel hebben een beetje op afstand te staan. Meestal heeft de moeder meteen een sterke band met een baby, voor jou voelt dat soms nog wat verder weg. Over het algemeen is dit na 6 maanden helemaal voorbij en is de band net zo sterk als de band met mama.

Je vrouw/vriendin gaat ontzwangeren. Dit betekent (meestal) dat ze weer zichzelf wordt. Tijdens het ontzwangeren zijn er grote veranderingen in haar hormoonspiegel en kan ze last krijgen van vermoeidheid, prikkelbaarheid, concentratieproblemen, somberheid, haaruitval en onregelmatig of uitblijven van de menstruatie. Het duurt meestal zo’n 9 maanden.

5 tips

  • Ga nog lekker een weekendje weg met z’n tweeën voor de baby er is en geniet van de tijd voor elkaar.

  • Vraag advies aan vrienden mét kinderen; een vriend die zelf vader is weet alles van de veranderingen die je ondervindt.

  • Maak je relatie officieel; als je niet getrouwd bent moet je nadenken over de erkenning van jullie ongeboren kindje. Als je niets op papier hebt gaat het kind niet automatisch naar jou mocht er onverhoopt iets met de moeder gebeuren.

  • Maar je eigen mannen-ziekenhuistas; wanneer jullie daar gaan bevallen kan het soms nog best even duren. Fijn als je ook zelf een schoon shirt en onderbroek hebt.

  • Pak je rol als “ceremoniemeester” tijdens de bevalling; dit is jouw moment om voor je vrouw te zorgen. Door alle emoties, weeën en vermoeidheid heeft ze dit hard nodig.

Geniet

Het klinkt allemaal wat zwaar maar vergeet niet veel vaders zeggen “het is het mooiste wat me ooit overkomen is”. Geniet! Hoe mooi is het om zo’n klein mensje te mogen begeleiden naar een zelfstandige volwassene. Doe het op je gevoel; met de geboorte van je kind is ook je vadergevoel geboren.  Je hoeft niet te zijn zoals je eigen vader was, je mag gewoon de vader zijn die bij jou past. Misschien niet meteen perfect, maar bedenk perfecte vaders bestaan niet.

Goed om te weten…

Voor partners

Ook voor jou is het leuk om het boek “aanpakken voor aanstaande vaders” te lezen.

Praat over de veranderingen die je voelt en merkt, wees samen zwanger. Betrek je partner bij zoveel mogelijk dingen.

Laat je partner na de geboorte ook fijn kangoeroeën met jullie kindje. Huid-op-huid contact schept een band en voor de baby is het goed voor de ontwikkeling en de groei.

Lezen/kijken/luisteren

  • “Aanpakken voor aanstaande vaders” (David Borman) in onze bieb

  • “Tuurlijk schatje” (Jasper Rombout, ook in app) in onze bieb

Niet vergeten

  • Aanmelden voor een vadercursus.

  • De 5 TIPS hierboven opvolgen.

  • Maak samen eventueel een bevalplan.

  • GENIET!