De eerste schopjes
Je bent ruim over de helft van je zwangerschap. De eerste schopjes zijn inmiddels aanwezig en je buik begint nu echt te groeien. Steeds vaker en intenser zul je je kindje nu voelen. Ook je partner heeft jullie kindje waarschijnlijk nu al een keer gevoeld. Zo bijzonder om dit gevoel te delen!
Leven voelen
Een kind dat goed beweegt, heeft het goed bij je! Wanneer een kindje zich niet lekker voelt zal hij/zij stiller gaan liggen. Belangrijk dus om vanaf nu goed op te letten of je je kindje goed voelt bewegen. Vanaf ongeveer 28 weken is het belangrijk dat je je kindje regelmatig (elk dagdeel) voelt bewegen. Je kunt misschien een soort van patroon herkennen wanneer jouw kindje het meest beweegt. De periodes van slaap en rust van je baby worden langer aan het einde van de zwangerschap. Hierdoor merk je dat je de baby anders voelt bewegen aan het einde van de zwangerschap, het lijkt meer op schuiven in de buik, het leven voelen verandert geleidelijk. Soms kan het zijn dat je door drukke bezigheden bewegingen mist.
Wanneer je twijfelt of je kindje goed beweegt doe dan het volgende:
Neem altijd contact met ons op wanneer:
Bloedonderzoek in deze periode
Ook in deze periode van de zwangerschap zullen we een aantal aanvullende bloedonderzoeken doen.
Bloedafname na 27 weken:
Oriënteren
Er lekker even tussenuit
Wil je er in deze periode nog even lekker tussen uit samen? Natuurlijk mag dat als je je goed voelt. Even heerlijk ontspannen samen is altijd fijn.
Een aantal dingen zijn wel belangrijk om rekening mee te houden:
Seksualiteit en zwangerschap
De meeste zwangeren hebben in de eerste maanden van de zwangerschap minder zin om te vrijen. Vanaf ongeveer de 4e maand verandert dit en keert je libido terug, de doorbloeding rond de vagina neemt toe waardoor je makkelijker opgewonden raakt. Vrijen is tijdens de zwangerschap veilig. Je kunt door gemeenschap geen miskraam krijgen en je kunt de baby niet beschadigen. De baby merkt het wel als je een orgasme krijgt, het ritmisch samentrekken van de baarmoeder kan reactie uitlokken. Je kunt wat harde buiken ervaren na een orgasme.
Heel soms heb je een klein beetje bloedverlies na het vrijen, dat komt door de betere doorbloeding. Er kan dan een heel klein bloedvaatje stuk gaan van de baarmoedermond, niet schrikken het is onschuldig.
Tijdens de zwangerschap kun je misschien niet meer op dezelfde manier vrijen als daarvoor. Je buik zit in de weg of je hebt last van je rug. Zoek samen naar aangename manieren van vrijen en bespreek wat jullie prettig vinden.
Je kunt beter geen gemeenschap of een orgasme hebben als:
Een broertje of zusje?
Na de bevalling zal er veel aandacht gaan naar de nieuwe baby. Heb je oudere kinderen? Let er op dat zij ook voldoende aandacht krijgen. Vaak vragen de andere kinderen in de eerste periode met de nieuwe baby aandacht, positief of negatief. Ook als ze er zelf niet duidelijk om vragen, willen kinderen graag aandacht en bevestiging dat je van ze houdt.
Een nieuwe baby vraagt aanpassingen van alle gezinsleden
Je kind(eren) voorbereiden op de baby
Je kunt je kinderen al voorbereiden op de komst van een baby in het gezin met behulp van de volgende tips:
Goed om te weten…
Voor partners
Heb jij ideeën over waar je het liefst ziet dat jullie kindje geboren wordt, praat er alvast samen eens over.
Wanneer jullie kiezen om je kindje borstvoeding te gaan geven dan is jouw steun en support onmisbaar! Bij borstvoeding is steun uit de omgeving heel belangrijk voor de motivatie.